Liisan lista

Nuoret rakentamaan solidaarisempaa Eurooppa

Syksy on optimistisen uuden alun aikaa. Opiskelun aloittaminen, vanhojen ja uusien kavereiden morjestaminen ovat syksyn säveliä. Nuori, jos olet päättänyt pitää vapaavuoden tai  jäänyt ilman opiskelupaikkaa, niin yksi mahdollisuus on  liittyä solidaarisuusjoukkoihin! Saat arvokasta kokemusta viettämällä  muutaman kuukauden vapaaehtoistyössä ympäri Eurooppaa. Väitän, että ne kuukaudet tulevat olemaan sinulle ainutlaatuisia, ja “ansioluettelossasi” merkittäviä, kun haet opiskelupaikkaa tai duunia tulevaisuudessa.

Solidaarisuusjoukot ovat EU:n uusi hanke, joka tarjoaa nuorille mahdollisuuden osallistua vapaaehtoistyöhön ympäri Eurooppaa, rakentaa siltoja ja lisätä kulttuurien välistä ymmärrystä. Uusi aloite luotiin yhden EU:n onnistuneimman hankkeen eli Erasmus-opiskelijavaihdon rinnalle.

Suosittu Erasmus-opiskelijavaihto on ollut toiminnassa jo yli 30-vuoden ajan, mutta kaikkia ohjelma ei ole tavoittanut. Uuden hankkeen toivotaan avaavan ovet Eurooppaan kaikille kansainvälisyydestä kiinnostuneille nuorille.

Solidaarisuusjoukkojen kautta nuoret voivat osallistua 2-12 kuukauden kestoiselle vapaaehtoisuusjaksolle ympäri Eurooppaa. Projektit liittyvät esimerkiksi jälleenrakentamistyöhön, turvapaikanhakijoiden tukemiseen, metsien raivaustyöhön tai työskentelyyn vammaisten kanssa. Vapaaehtoiset eivät saa palkkaa, mutta heille korvataan matkakulut ja ylläpito.

Vapaaehtoistyö tarjoaa nuorille mahdollisuuden kehittää kielitaitoaan ja parantaa valmiuksia toimia kansainvälisessä työympäristössä.

Nuorten mahdollisuuksien lisäksi kysymys on EU:n perusarvojen vahvistamisesta. Solidaarisuusjoukkoihin liittyvät nuoret sitoutuvat eurooppalaisten arvojen kuten suvaitsevaisuuden, solidaarisuuden ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen.

Tulevaisuuttaan miettivän nuoren kannattaa tutustua EU:n tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Tuhansien eurooppalaisten nuorten valinnoilla on kauaskantoisia vaikutuksia siihen millaiseksi tulevaisuuden Eurooppaa rakennetaan.

 

Lisätietoa solidaarisuusjoukoista: https://europa.eu/youth/solidarity_fi

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

"Euroopan solidaarisuusjoukot: pilottihankkeesta toteutukseen". Mitä tarkoittaa?

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258167-eu...

---

Onko tarkoitus ehkä koota Nashi-nuoria vastaava järjestelmä Eu:hun?

"Nashi-järjestö on Kremlin ase­tais­te­lus­sa nuorison sieluista"

http://www.kaleva.fi/mielipide/kolumnit/nashi-jarj...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Nuoria on helpompi aivopestä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Kuulosti niin hyvältä KUNNES:"Nuorten mahdollisuuksien lisäksi kysymys on EU:n perusarvojen vahvistamisesta. Solidaarisuusjoukkoihin liittyvät nuoret sitoutuvat eurooppalaisten arvojen kuten suvaitsevaisuuden, solidaarisuuden ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen."

Siis Jos olet meidän kanssamme samaa mieltä asioista niin tervetuloa jos et niin täällä ei suvaita muita mielipiteitä! Me kerromme mitä sinun pitää ajatella ja mitä hyväksyä! Jos et sitä hyväksy niin ei ole tänne asiaa!

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"kuten suvaitsevaisuuden, solidaarisuuden ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen"

___________________________________________________

No ei noissa sinällään ole mitään ongelmaa pelkkinä käsitteinä. Pelkään vain pahoin että käsitykseni suvaitsevaisuudesta, solidaarisuudesta ja/tai ihmisoikeuksista voivat olla erilaisia kuin monen muiden riippuen vähän tilanteesta. Kivoja arvojahan moni on alustavasti ja toki niitä kannatan niin kuin ne itse ymmärrän (no en ole kaikille todellakaan suvaitsevainen, mutta ymmärrän tuon tarkoituksen eli hyvin ikäville ihmisille en ole erityisen suvaitsevainen, koska muutoin häviäisimme ikäville ihmisille).

Mutta miten nuo käsitteet sitten realisoituvat muiden alaisina on huolen aihe..... Orwellin tapa ymmärtää miten kieltä ja käsitteitä voi muokata ikävään suuntaan ei poistu mielestäni - ja hyvä niin. Pahoja asioita lähes aina markkinoidaan hyvinä asioina.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Juurikin tätä! Paljon on ihania sanoja, nimityksiä EU:ssa On yhteistyötä,ei rajoja, ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja vaikka sun mitä.. Mutta melkein kaikki kertoo nuo käsitteet eritavalla kun heiltä alkaa sitä tiivaamaan!

Olisi mielenkiintoista kysyä kaikilta EU:n mepeiltä mitä he luulevat noiden käsitteiden tarkoittavan! Veikkaan että jokaiselta tulisi eri vastaus!

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä Vastaus kommenttiin #6

Petri & co, nyt olisi mahdollisuus kysyä mepeiltä tätä asiaa pe:na ja la:na Turussa, ks:

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260169-ki...

----

Lataa Eurooppa-foorumin mobiilisovellus

Turun Eurooppa-foorumin mobiilisovelluksesta löydät tapahtuman aikataulut, puhujat ja tapahtumapaikat.

Lisäksi voit osallistua napin painalluksella tapahtuman liveäänestyksiin ja gallupeihin sekä käydä keskustelua viestiseinällä.

Nyt saa sanoa!

Lataa sovellus sovelluskaupasta:

http://www.europeforum.fi/app

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pirskainen, mikä noissa EU:n perusarvoiden kunnioittamisessa närästää, ne ovat keskeisiaä arvoja läntisissä demokratioissa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Miten sinä käsitätä käsitteet kuten, tasa-arvo, suvaitsevaisuus, solidaarisuus ja ihmisoikeus?

Niimpä.. tuo minusta närää tässä. Meillä jokaisella on oma käsitys näistä käsitteistä. Ja jos niitä pakotetaan ihmisille/nuorille tietyllä määreellä, ja jos et suostu olemaan samaa mieltä niin sinut sivutetaan.. En usko että tuonne pääsee nuori joka alkaa väittelemään noista asioista kun heille pakko syötetään noita asioita!

Siis tämä on sellainem jee ryhmä jossa vain yksi totuus hallitsee ja tekevät yhdessä asioita verorahoin..

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Da da, solidaarisuutta joo. Ihan oikeesti, vi**t minä siitä. Ei me täällä tarvita mitään vi**n solidaarisuutta tarvita. Me tarvitaan ihmisiä jotka haluaa parantaa tätä maailmaa, tässä ja nyt.
Solidaarisuuspuheet kuuluu niille jotka yrittää ottaa vallan.
Eli paskapuhetta.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Muistelen sitä 90 luvun alkua, kun yritysmaailmaan rantautui "kohderyhmät". Olin viikon verran koulutuksessa ja puhujana oli eräs Jenkki kouluttaja, joka kertoi yhtä jos toista "nuorista" potenttiaaliryhmänä.

Hiukan sitä itse hätkähti, kun hän kertoi että monet diktaattorit ovat menestyksellisesti oivaltaneet nuoret kohderyhmät. Saman aikaiseti kouluttaja siirsi kalvon piirtoheittimelle ja siinä oli sitaatti:

"Hallitse nuoret, niin hallitset tulevaisuuden"
- Adolf Hitler -

Tuo ikä juttu näkyy mielenosoituksissa hyvin. Ääriradikaalivassarit on 18-25 nuoria ja toisessa leirissä on hyvin monen ikäistä.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

solidaarinen vois välillä olla hetero perussaksalais/suomalais/ruotsalaisduunaria kohtaan,eikä vain heiltä vaatia olemaan solidaarinen muille,,olis aika vaihtaa solidaarisuuden kohdetta välillä !

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Onko tässä blogissa Eurooppa synonyymi EU:lle ja eurooppalainen EU-kansalaiselle? Samaan tyyliin kuin Ameriikan Yhdysvallat olisi yhtä kuin Amerikka. Onko noussut EU nuppiin?

Toimituksen poiminnat