Liisan lista

EU on huolissaan uskonnollisten vähemmistöjen kohtelusta Venäjällä

Kysyin heinäkuussa EU-komissiolta kirjallisen kysymyksen muodossa uskonnonvapauden ja rauhanomaisten uskonnollisen yhteisöjen asemasta Venäjällä. Kirjalliset kysymykset ovat yksi europarlamentaarikkojen keinoista nostaa tärkeitä asioita keskusteluun. Samalla kysymykset ohjaavat EU-komission toimintaa.

Venäjän lainsäädäntö takaa uskonnonvapauden kaikille kansalaisille, mutta tästä huolimatta Venäjän korkein oikeus on hyväksynyt 20. huhtikuuta 2017 vaatimuksen, jonka mukaan Jehovan todistajien uskonnollinen järjestö tulisi julistaa ääriliikehdinnäksi sekä yhteisön toiminta kieltää ja lakkauttaa, sanoo Jaakonsaari.

Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini toteaa vastauksessaan, että EU on sitoutunut edistämään uskonnon- ja vakaumuksenvapautta kaikille kaikkialla kuuluvana oikeutena tasa-arvon, syrjimättömyyden ja yleismaailmallisuuden periaatteiden mukaisesti. EU seuraa tiiviisti Jehovan todistajien tilannetta Venäjällä. Mogherini on ottanut asian sekä eräitä muita ihmisoikeuskysymyksiä esille tapaamisessaan Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa Moskovassa 24. huhtikuuta 2017.

EU on antanut julkilausumat, joissa tuomitaan Jehovan todistajien häirintä ja vainoaminen, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) pysyvässä neuvostossa 30. maaliskuuta, 27. huhtikuuta  ja 20. heinäkuuta 2017 sekä Euroopan neuvoston ministerineuvostossa 5. huhtikuuta 2017.

EU aikoo jatkossakin kehottaa Venäjän viranomaisia huolehtimaan siitä, että Jehovan todistajat kuten kaikki muutkin uskonnolliset ryhmät voivat rauhassa hyödyntää kokoontumisvapauttaan eikä niitä häiritä. Niille on taattu tämä oikeus Venäjän federaation perustuslaissa. Lisäksi Venäjä on antanut asiasta kansainvälisiä sitoumuksia ja hyväksynyt kansainväliset ihmisoikeusnormit.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jehovan todistajat vaativat jäseniään mieluummin kuolemaan, kuin suostumaan verensiirtoon. Tätä voidaan pitää sangen äärimmäisenä mielipiteenä.

Pitäisikö mielestäsi saallia sellaisen uskonlahkon toiminta, joka esim. vaatisi rakaaksi tulleita naimattomia naisia tekemään itsemurhan, uskonnonvapauden nimissä?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

EU saisi pikemminkin olla huolissaan uskonnollisten vähemmistöjen kohtelusta EU:ssa näinä fasismin uuden nousun aikoina.

Jos katsoo vaikkapa natsien propagandafilmin Der Ewige Jude (English Subtitles), huomaa, että ne argumentit, joita nykyään esitetään muslimeja vastaan, ovat käytännössä sanasta sanaan samoja kuin mitä esitettiin juutalaisia vastaan natsi-Saksassa.

Käyttäjän JoniPalomki kuva
Joni Palomäki

On aina ilo nähdä, miten suomalaisten valtuuttama edustaja paneutuu todella merkittäviin oman maanosamme tulevaisuutta rakentaviin kysymyksiin, vaikka kansalaisten maksama muodollinen korvaus vaivannäöstä kattaa tuskin tuntiakaan ankarasta taustatutkimuksesta ja syvällisestä pohdinnasta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Venäjän korkein oikeus kielsi Jehovan todistajien toiminnan, koska se katsottiin äärijärjestöksi. Mielestäni tähän kantaan on selvät perusteet, jos uskonto saattaa hengenvaaraan kannattajansa ja heidän lapsensa.

Onko parlamentaarikko Jaakonsaari siis sitä mieltä, että ihmisiä saa yllyttää kieltämään lapsiltaan hengen pelastava lääketieteellinen hoito, kunhan se vain tehdään uskonnon nimissä?

Jos edustaja Jaakonsaari on tätä mieltä, onko hänen mielestään mitään sellaista, minkä perusteella voitaisiin jonkin uskonlahkon toiminta kieltää? Jos olisi olemassa uskonlahko, jonka mielestä sosialidemokraattiset naiset ovat vampyyreitä, ja kehottaisi heidät seivästämään, olisiko edustaja Jaakonsaaren mielestä tämäkin sallittava uskoononvapauden nimissä?

Toimituksen poiminnat