Liisan lista

Merkelin humanismi palkitaan vaaleissa

Viikonvaihteessa pidettäviä Saksan vaaleja pidetään tylsinä, mutta jännittävänä. Kävin itse Berliinissä haistelemassa vaali- ilmastoa ja  tuo tylsä-jännittävä -paradoksi on totta.

Merkelin valintaa pidetään  varmana eikä Martin Schulzin hopeatilaa juuri epäillä. Jännitys piilee pronssissa eli kipuaako kolmannelle sijalle populistipuolue Afd vai onko  liberaalipuolue  Fdp voittajien joukossa. Myös vihreillä on mahdollisuus olla kolmantena.  Saksassa on tyytymättömyyttä, joka voi kanavoitua die Linken kautta.

Jännitysmomentti liittyy tulevaan hallituskoalitioon. Liberaalipuoluetta pidetään yleisesti oikeistopuolueena eli kuten Saksassa sanotaan ” työnantajien puolueena”.Varmasti Merkelin puolueelle ja baijerilaiselle sisarpuolueelle periaatteessa oikea unelmavävy.

Sosialidemokraateille tilanne on todella vaikea. Demareita toivotaan suureen koalitioon ja sosialidemokraattien perinteisiin kuuluu hallitukseen meno ja vastuunkanto- tietenkin omalta arvopohjalta, mutta viime vuosien kokemukset ”junioripartnerina” puhuvat karua kieltä: kannatus laskee.

Oppositiossa  huutaminen yhdessä Saksan halla- aholaisten kanssa saattaisi  olla kuolemansuudelma.

Ennustukseni on, että Spd jää kuitenkin oppositioon.Kun Merkelille uusi 4.kausi on todennäköisesti viimeinen, niin hänen jälkeensä monet äänestäjät voivat palata takaisin kotiin, kun hallituksen politiikka kääntyy enemmän oikealle.

Kun Angela Merkel avasi Saksan pakolaisille ja julisti: tervetuloa, kyllä me pärjäämme, monet pitivät  sitä poliittisena itsemurhana. Viikonvaihteessa näyttääkin käyvän toisin: saksalaiset palkitsevat johtajansa humanismin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (53 kommenttia)

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Olisiko malliksi myös suomalaisille saksalainen (merkkelimäinen) politiikka. Humanismi ysi vaalivaltti, vasemmisto ja vihreät vain sivusta kirittäjinä. Noilla eväillä ainakin maallista hyvinvointia niin omalle kansalle kuin vieraille on Saksassa luotu.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Saksa on Euroopan talouden veturi, hyvässä ja pahassa. Merkelin ansiota se ei niinkään ole, vaan pikemmin Wolfgang Schäublen ohjausta ja sen ahkeran työmoraalin tulosta, joka maassa edelleen on vahvalla pohjalla.

Myös Merkel on työteliäs ja vakaasti empivä saksalainen, joka DDR:stä kotoisin olevana Ossi'na vielä hyväksytään jarruttamaan saksalaista itsetuntoa nousemasta liian korkealle.

Hallitsemattoman maahanmuuton vastustus on maassa laajempaa kuin mitä AfD:n kannatus osoittaa. Siinä on Mutti Merkelin todennäköinen tuleva kompastuskivi.

Martin Schulz tuli SPD:n johtoon, kun Steinmeier ja Gabriel vetäytyivät muihin lupaavampiin tehtäviin. Gabriel teki eräänlaiset "soinit" valitessaan ulkoministerin salkun, vaikka tarjolla oli pj:n pesti. Schulzin johdolla SPD:n alamäki todennäköisesti jatkuu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

SPD etsi itselleen "harmaan" puheenjohtaja Sigmar Gabrielin tilalle puolueen huonon kannatuksen vuoksi suositumpaa päivänpolitiikassa ryvettymätöntä kansleriehdokasta tuleviin liittopäivävaaleihin. Tähän tehtävään valikoitui Euroopan parlamentin entinen puheenjohtaja Martin Schulz. Gabrielille ei siis ollut tarjolla puheenjohtajan paikkaa, vaan hän oli sitä. Samalla hän toimi Saksan valtionvarainministerinä liittohallituksessa ja varakanslerina. Ulkoministeri Steinmeier valittiin CDU/CSU:n ja SPD:n sopimuksella liittopresidentiksi. SPD käytti tilannetta hyväkseen, Schulz nostettiin puolueen kansleriehdokkaaksi ja puheenjohtajaksi. Gabriel "väisti" Schulzin tieltä ulkoministeriksi.

Aluksi näytti siltä, että SPD onnistuisi pyrkimyksissään. Puolueen kannatus lähti ennennäkemättömään nousukiitoon ja nousi muutamassa viikossa yli 10 %-yksikköä. Schulz-hype jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi. Nyt CDU/CSU:n ja SPD:n kannatukset ovat osapuilleen samoissa kuin ennen tätä SPD:n operaatiota tammikuussa. CDU/CSU:n kannatus on noin 15 %-yksikköä suurempi kuin SPD:n muutama päivä ennen liittopäivävaaleja.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Kiitokset saivartelusta, Pekka Lukkala. Asioita on tiivistettävä, ettei juttu venyisi liikaa.

Nimenomaan tarjolla oli SPD-pj:n paikka niin Sigmar Gabrielille (silloinen pj) kuin Steinmeierillekin (uutena), joka jälkimmäinen priorisoi kuitenkin sopivasti avoimeksi tulleen liittopresidentin viran itselleen.

Gabriel ei kaiketi viihtynyt SPD-pj:n paikalla ja teki Soinit ts. halusi päästä ulkoministerin helpommalle pallille Steinmeierin seuraajaksi.

Schulzilla oli runsaasti pyrkyä, mutta sittenkin liian niukasti nostetta, pelastaakseen SPD:n uhkaavalta alamäeltä. Schulzin habitus on liiaksi EU:n turmelema. Brysselissä ei juuri kasva uusia poliitikkoja kansalliseen käyttöön.

Ylihuomenna nähdään tulos. Siihen saakka ollaan spekulaatioitten varassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #37

Kirjoitukseni ei ollut tarkoitettu saivarteluksi, vaan täydentämään omaa kommenttiasi. Suuresta osasta olin kommentistasi samaa mieltä.

Itse kuitenkin katson, että Gabrielin "väistyminen" ei ollut yksin hänen oma päätöksensä. Puoluejohto yhdessä katsoi, ettei "harmaalla" Gabrielilla olisi mitään mahdollisuuksia Angela Merkerliä vastaan vaaleissa. Siksi puoluejohto haki hänen tilalleen jotakin uutta. Steinmeierilla ei ollut edes pyrkyä puolueen puheenjohtajaksi. Juuri siksi hän oli pelinappulana sopimuksessa, jonka CDU/CSU teki SPD:n kanssa uudeksi liittopresidentiksi. Näin Martin Schulz valikoitui SPD:n kansleriehdokkaaksi.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #40

Kiitos kommentistasi! Minusta Gabriel itsekin vaikutti haluavan ulos pj-paikaltaan. Ei ollut poliittista 'nälkää' riittämiin Merkelin haastamiseen. Steinmeier olisi ollut vahvin mies pj:n paikalle. Mutta hänenkään mielenkiintonsa ei kohdistunut ko. tehtävään.

Merkelin jatko CDU:n johdossa perustuu siihen, että tosi haastajaa ei ole hänellekään ilmaantunut. Saksa tarvitsisi 'macron' -tyyppisen uuden luudan. Muttille olisi suonut jo ansaitun vapaavuoron/eläkkeen.

Schulz naulannee parit naulat lisää SPD:n kirstuun.. Mutta myös yllätyksille on jätettävä sijaa.

PS. Olet selvästi perehtynyt Saksan asioihin. Arvostan asiantuntemustasi.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kiitos tunnelmallisesta raportistasi, Liisa. Koen sen kansalaisten palveluna, enkä moiti jälkikäteenkään, vaikkeivat ennakointisi ihan just jetsulleen osuisikaan.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Mitähän Saksan vihreille ja vihreissä on tapahtunut? Kumman hiljaista. Vähän tietoa, ainakaan minulla.

Aiheuttiko energiakäänteen yritys epäuskon vihreitä kohtaan?

Olihan heillä pitkään ministereitä ulkoministeristä alkaen. Katosiko erityisyys?

Kehittyikö puolue liian herraskaiseksi eli sama mitä Suomessa nyt kovaa vauhtia tapahtuu tai on tapahtunut jo pitkään.

Lisämauste: Fortum iskeytyy Energiewenden sekaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Saksassa oli jo ennestään uskottava liberaalipuolue FDP. Se sai äänistä 14,6% vuonna 2009, mutta vain 4,8% vuonna 2013. Nyt sille ennustetaan tulosta jokseenkin tuosta puolivälistä. Vapaademokraattien ja vihreiden yhteiseen ääniosuuteen olisivat varmaan jopa Ville Niinistö ja Touko Aalto tyytyväisiä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Yksi mahdollinen hallituskoalitio sunnuntain liittppäivävaalien jälkeen voisi olla CDU/CSU:n, FDP:n ja Vihreiden yhteinen hallitus. Näyttää siltä, että tämä olisi varsinkin Vihreille ainoa mahdollinen tie hallitukseen. Tosin Saksassa ei koskaan ole ollut kolmen puolueen liittohallitusta, mutta osavaltiohallituksissa se on kuitenkin jo arkipäivää.

Käyttäjän ErkkiSaarinen kuva
Erkki Saarinen

Aika huonosti Vihreillä menee energiapolitiikkanssa takia, raportoi Der Spiegel keväällä, ohessa referaatti ja linkki alkuperäiseen juttuun.

http://erkkisaarinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2372...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Aika huonosti Vihreillä menee energiapolitiikkanssa takia."

Angela Merkel veti vihreiltä maton alta, päättämällä lakkauttaa Saksan ydinvoimalaitokset.

Päätös oli Saksalle myönteinen, sillä hiilivoima tulee Saksalle halvaksi energiaksi. Tuulimyllyt koristelevat nyt Saksan maaseutua, ihan "vihreän unelman" mukaisella tavalla, mutta tuulivoimasta ei ole Saksan talouden tukijalaksi, ne on pelkkiä "koristeita" joiden tarkoitus on pelata Saksan vihreät pois pelistä.

Sitä ei vielä kukaan tiedä miten Saksan ydinohjelman aikanaan käy, kunhan Angela Merkelistä aika jättää. Ydinvoimaloita voidaan jälleen ryhtyä rakentamaan, sillä eihän Saksa muuten pysty pienentämään hiilijalanjälkeään.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Olet ilmeisesti käsittänyt jotain väärin.Jos vihreiden kannatus olisi samaa luokkaa kuin maan energialinjauksilla on kansan keskuudessa niin vihreät olisivat maan ylivoimaisesti suurin puolue.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #31

Merkel on kaapannut vihreiden energialinjaukset ja vihreiden kannatuksen. Sen takia vihreät ei mensty Saksassa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tämän kirjoituksen ydinsanoma on hyvä muistutus kaikille heille, jotka ovat rakentaneet jyrkkiä vastakkainasetteluja vihaisella ja valheellisella nettitouhulla sekä muulla äärioikeistolaisella räyhäämisellä. Kansan ylivoimainen enemmistö näyttäisi olevan Saksassakin aivan toista mieltä kuin nuo räyhääjät.

"Kun Angela Merkel avasi Saksan pakolaisille ja julisti: tervetuloa, kyllä me pärjäämme, monet pitivät sitä poliittisena itsemurhana. Viikonvaihteessa näyttääkin käyvän toisin: saksalaiset palkitsevat johtajansa humanismin".

Marko Parkkola

Ketkä ihmeessä ovat rakentaneet jyrkkiä vastakkainasetteluja vihaisella ja valheellisella nettitouhulla? Ketkä ovat äärioikeistolaisia? Ei tule ihan heti mieleen ketään. Ehkä osannet vastata.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Eipä tässä ole syytä ketään henkilöä osoitella. Aika monessa tapauksessa se olisi myös täysin mahdotonta, koska valvomaton sosiaalinen media on täynnä valetilejä, joiden kautta monenlaista törkyä erityisen paljon pukkaa.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #9

Juttu kun on niin, ettei tässä mitään tarvitse valehdella. Se valehtelu on enemmän poliitikojen ja teidän toimittajien heiniä.

Yksi esimerkki tuosta valehtelusta on juuri tuon termin äärioikeisto käyttö. Jos halutaan viitata ns. natseihin, tulisi käyttää termiä äärivasemmisto. Autoritäärista hallintomuotoa kannattava ei voi olla oikeistoa.

Toinen esimerkki on väite siitä, että suuri osa kansalaisista olisi jotenkin halukas pitämään ovia auki Merkelin tyyliin.

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005078491.html
http://m.iltalehti.fi/kotimaa/201708232200346985_u...
http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/373376-74-p...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #10

Turhapa tästä on sen enempää keskustella.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Alexander Gaulandin Jeremy Boateng kommentit.Kuka suomalainen olisi valmis sanomaan Wilsonista "kyllä hän korista osaa pelata,mutta kuka kelpuuttaisi hänet naapuriin asumaan"Jos Parkkola haluaa lisää,niin voin kyllä laatia luettelon.Susijengistä taitaa löytyä pari kaveria,joiden äiti on pesunkestävä suomalainen kuten Boatenginkin äiti on saksalainen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Haha. Saksassa kuten Suomessa suuri enemmistö ei fanita humaania avointen ovien politiikkaa, mutta silti asiaa ei koeta niin tärkeänä, että puoluetta vaihdettaisiin eli CDU nähdään pienempänä pahana vallassa kuin SPD. Saksan vaalien mielenkiinto kohdistuu AfD menestykseen ja huolimatta siitä avoimet ovet alkavat olla mennyttä aikaa ...

Toinen huomionarvoinen asia

https://euobserver.com/elections/139110

Facebook helping Germany to stop Russia election meddling ->

The far-left Die Linke party, which is also poised to get Bundestag seats, is even more pro-Russian. !! pitääkö tämä kohta suomentaa ja vääntää rautalankaa?

The Russian campaign has done little to harm Merkel's chances of re-election.

Eli vanha vitsi on kokoomuksen EK:n kätyrit eduskunnassa ja uudempi juttu on, että some aikana lobbaamista tapahtuu jo ylikansallisesti (koskahan jos ei vielä suuryritykset?) ja jopa Venäjä jonka vaikutusta tosin taidetaan pikkuisen liioitella kaiken muun lobbauksen ja rahoituksen seassa.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

""Haha. Saksassa kuten Suomessa suuri enemmistö ei fanita humaania avointen ovien politiikkaa, mutta silti ...""

Niin, mutta tämän niin monissa mielipidemittauksissa todetun todellisen mielipiteen rinnalla on olemassa myös tuo enemmistömielipide johon Huusko et consortes niin mielellään vetoavat. Ja se onkin aikamoinen ongelma.

Tuo niin sanotun enemmistömielipiteen muodostuminen ei selity minkään tietynnimisen tai edes -sisältöisen ideologian voittokulkuna, vaan sitäkin pitäisi tarkastella sosiologisena vallan auktorisoitumisilmiönä. Pitäisi lähteä liikkeelle ihan siitä, että inhimillinen kieli on sosiaalista muodostetta, ja kaikki kielellä ilmaistava tarvitsee perustavanlaatuisen "varmuutensa" (Wittgenstein), jotta kielen funktio yhteisymmärryksen elementtinä ylimalkaan toteutuisi.

Se "enemmistömielipide" ei ole sisällöllinen vaan kielisosiologinen vakio.

Vain tiettyä vakiintunutta taustaa ja "varmuutta" vasten on kriittinen epäily mahdollista. Yhteiskunnan on aina omattava tietty perusvakaus -- ja tunnustettavien "totuuksien" on oltava tietyllä tavalla "annettuja" -- ennenkuin mikään mitä yhteiskunnassa esille nostetaan koetaan millään tavalla asiaankuuluvana. -- Ja tässä suhteessahan "sosiaalisen sidonnaisuuden" käsitteen täytyy sisällyttää itseensä sekä ne arvot joihin "positiivisesti" samaistutaan, että myös niiden vasta-arvot, jotka tunnustetaan "negatiivisesti" ottamalla niihin etäisyyttä.

Sosiaalisen sitovuuden aste sitten määrää paljon. Se määrää esimerkiksi sen ollaanko taantumassa totalitarismiin vain jaksetaanko pitää pää niin sanotusti "demokraattisen" mielipiteenmuodostuksen vedenpinnan yläpuolella.

Sen kaltainen puhe jota konformistit mielellään harrastavat -- siis että vasta-arvot leimataan mitä vastenmielisimmillä adjektiiveilla -- kuten päätoimittaja Huusko tuolla ylempänä tyypillisesti puhuu "äärioikeistolaisesta räyhäämisestä" -- toimii valtaenemmistöön samaistuvana tunnustuksena, mutta ei sillä todellakaan itse vallan sosiologisia ongelmia ratkaista. Jos perusvakaus sementoidaan totalitaristiseen tilaan, kaikki erilaisuus koetaan uhkana. Silloin nostavat päätään projektiiviset viholliskuvat ja kehittyy tietty "itsensä määritteleminen negatiivisesta käsin" -- eli juuri sellainen tuhoamistarpeinen "negatiivinen kultti" (Durkheim), jollainen jokaisessa totalitarismissa on "valtaa" auktorisoinut.

Totalitarismi on jokainen järjestelmä jossa julistetaan nollatoleranssia -- ihan riippumatta siitä minkä ideologian nimissä sitä julistetaan.

Ja näiden palstakeskustelujen ongelma ihan mammuttimittaluokassa on se, että näistä tyystiin puuttuu halu paneutua ongelmiin pintaa syvemmälti. Keskustelijoille riittää tunnustuksellinen kannanotto, omaan rintamaan samaistuminen ja vastapuolen maalailu yhä myrkyllisimmillä määreillä.

Se miten valta yhteisössä auktorisoituu on aika traaginen asia. Jokainen joka on tutustunut esimerkiksi Stanley Milgramin kokeeseen, jossa sopivan legitiimin tilanteen ja valta-auktorisoinnin vaikutuksesta saadaan kaksi kolmesta "tavallisesta" ihmisestä antamaan kuolettava hengenvaarallinen sähköisku, kertoo jotain siitä minkä arvoinen niin sanottu "enemmistömielipide" tosiasiassa on. Vallaan auktorisoinnin mekanismit, mukaanlukien se kieli, jolla yhteiskunnan tarvitsema perusvarmuus on muotoiltu, ovat paljon, paljon, paljon olennaisempia ongelmia kuin mitkään puolueiden kannatusprosenttilukemat.

---

No, tämä on nyt vain tällaista turhautumista sen täydellisen älyttömyyden edessä joilla näissä keskusteluissa edetään. Ehkä pitäisi vain hyväksyä se, etteivät edes eniten valtaa omaavat yhteiskunnalliset toimijat -- kuten nämä blogikirjoituksillaan itseään mainostavat poliitikot -- pysty tai halua ottaa ongelmia tosissaan. Ideologiset "totuudet" riittävät, ja loppu onkin sitten pelkkää leimasanoilla tuhruamista.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #39

muokkaus:

mietiskelen tätä hetken

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Millähän mandaatilla Merkel toimi tässä koko Eurooppaa koskeneessa päätöksessä?"

Milläs mandaatilla sinä näitä kirjoittelet?
Onko Saksan kansa valinnut sinut johonkin tehtävään?
Jos näin olisi, voisit toimia mandaatilla.

Merkel on juuri uusimassa mandaattiaan.
Kiistätkö hänen oikeutensa hallita saamansa mandaatin perusteella?

Vai pitäisikö Saksaa kenties hallita jollain muulla mandaatilla.
AfD:llä ei sitä mandaattia ole, vaikka muuta väität.

Toki on niin että AfD:n uhka on olemassa.
Jos saksan kansa antaisi mandaatin sellaiselle natsijärjelstölle,
seuraukset voisivat olle pelottavia.

Minä ainakin pelkäisin.
Pelkään jo nyt AfD:tä.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #23

Kirjoittelen tietenkin sananvapauden antamalla mandaatilla, mutta Maho-Merkel toimii ikäänkuin hänellä olisi koko Euroopan mandaatti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #33

"Kirjoittelen tietenkin sananvapauden antamalla mandaatilla, mutta Maho-Merkel toimii ikäänkuin hänellä olisi koko Euroopan mandaatti."

Toki kukaan ei estä sinua hölmöjä kirjoittelemasta, mutta mikä oikeuttaa sinut päättelemään ja väittämään ettei Mekelillä olisi saksalaisten äänestäjien antamaa mandaattia tehdä mitä tekee.

Mitä MErkelin puhevaltaan Euroopan osalta tulee, niin hänellä on siihenkin saksalaisten hänelle antama mandaatti, kuten Sipilällä ja Niinistöllä on suomalaisten antama mandaatti.

On aika idioottimaistä väittää, tai antaa ymmärtää, ettei Merkelillä ole sitä mandaattia millä hän puhuu ja esiintyy.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #44

Siis saksalaisten antamalla mandaatilla Maho-Merkel tekee KOKO Eurooppaa koskevia päätöksiä, kuten n. 2 000 000 tp-hakijan päästäminen Eurooppaan.

Onkohan sulla lukihäiriö, vai oletko muuten vaan vajakki?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #45

Idiootti-Mika kuvittelee, että Saksan pääministeri voisi jollakin lauseellaan vaikuttaa siihen, mitä Schengenin ja EU:n ulkorajoilla tapahtuu.

En ota tarkempaa kantaa siihen, onko Sarivaara-Satta ääliö vai ainoastaan peräkammarin turvenuija, mutta luulisi vajaaälyisenkin ymmärtävän, että Merkelillä on oikeus toivottaa tervetulleeksi S a k s a a n vaikka kenet. Kyllähän Bundestag voisi hänen toivotuksiaan rajoittaa, jos haluaisi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #46

Toivon vilpittömästi, että hitaimmatkin tajuavat termin "liittokansleri" olevan saksalainen muoto pääministerin m a n d a a t i s t a.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #50

Hyvä juttu, jonka olennaiset sanat ovat "No conclusion".

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #52
Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #52

Ratkaisu Merkelin menettelyn ("Willkommen hier alle Einwanderer!") laillisuudesta tulee menemään liittopäivien käsittelyyn, melko varmasti. Näin tulee käymään, jos AfD huomisten vaalien tuloksena pääsee liittopäiville.

Sekä AfD että FDP pystyvät liittopäivillä halutessaan aikaansaamaan sen, että Merkelin hallituksen menettelyn laillisuus viedään erityisen tutkimusvaliokunnan käsittelyyn.

"Das Gutachten ist brisant, weil sowohl die FDP als auch die AfD angekündigt haben, nach einem möglichen Einzug in den Bundestag einen Untersuchungsausschuss zur Flüchtlingspolitik Merkels einzusetzen."
https://www.welt.de/politik/deutschland/article168...

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #46

Saksaan (ehkä) kyllä, muualle ei, joten olisivat hoitaneet maahansa päästämät turistit kuten kuuluu, eivätkä käyttämään Saksaa läpikulkumaana muualle Eurooppaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #49

"Saksaan (ehkä) kyllä, muualle ei, joten olisivat hoitaneet maahansa päästämät turistit kuten kuuluu, eivätkä käyttämään Saksaa läpikulkumaana muualle Eurooppaan."

Mitähän mieltä itse olisit tästä kommentistasi, jos olisit saksalainen?
Taitaisit siunata Merkeliä, etkä kirota, kuten nyt. :)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #45

"Onkohan sulla lukihäiriö, vai oletko muuten vaan vajakki?"

Et sitten löydä näköjään muunlaisia perusteita näille puheillesi kuin minun monottamiseni henkilöön menevällä argumentoinnilla. :)

"Siis saksalaisten antamalla mandaatilla Maho-Merkel tekee KOKO Eurooppaa koskevia päätöksiä, kuten n. 2 000 000 tp-hakijan päästäminen Eurooppaan."

Eurooppaa koskevia päätöksiä tekevät Euroopan valtioiden vaaleilla valitut johtajat, ei toki Merkel yksin. Kukapa muukaan niitä päätöksiä tekisi.

Euroopassa on tapana että eurooppalaiset valitsevat päätöksiä tekevät johtajansa vaaleilla, ei niitä johtajia kenenkään yksittäisen blogistin mielipiteillä valita, eikä blogistit myöskään tee mitään päätöksiä eikä meillä blogisteilla ole muutenkaan valtaa muuhun kuin soittaa poskea. :)

Siihen suunsoittoonkin meiltä blogisteilta varmaan vietäisiin oikeus, jos päätöksentekijöiksi valittaisiin sellaisia henkilöitä joiden mielipiteitä sinä kannatat.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #48

Merkelhän on Saksassa jo kaventanut sananvapautta.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

En ole ollenkaan sitä mieltä että kansa antaa siunauksen "Merkelin humanismille". Ihmiset kannattavat ilmeisesti vain tunnettuja kasvoja, koska pelkäävät epävarmassa tilanteessa ja epävarmassa maailmassa rajuja muutoksia. Taloudella lienee myös merkitystä. -Puoli vuotta sitten vielä 2/3 osaa halusi vaihtaa Merkelin. Se on aika suora osoitus siitä, mitä kansa ajattelee Merkelin "humanismista".

https://qz.com/910291/two-thirds-of-germans-think-...
https://www.b.dk/globalt/hvorfor-er-merkel-saa-sik...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Alkuvuoden Saksan puoluiden kannatus on heitellyt varsin rajusti. Vielä maaliskuussa CDU/CSU:n kannatus oli kummallakin noin 30%. Nyt CDU/CSU:lla on noin 15 %-yksikön kaula SPD:hen. Vielä tammikuussa AfD:n kannatus oli 15%:n pinnassa, mutta nyt vain noin 10%. Vaalit ovat ylihuomenna.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Saksassa on paha rasistinen ja natsimielinen puolue, nimeltä AfD. Sen ajatukset ovat sukua suomen Halla-aholaisten ajatuksille ja se puolue tulee taatusti menestymään, mikä on huolestuttavaa.

Saksalaiset ovat unohtamassa miten heitä ennenkin on huijattu rotuvihaa lietsomalla ja miten se johti lopulta Saksan perikadon partaalle.

Vaikka Merkel luultavasti voittaa vaalit, uhkaluvia on siis myös Sakasan taivaalla.

Jos näihin asioihin, näihin nationalismin ja fasismin tuomiin uhkiin, ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota Saksassa, Suomessa ja muualla, edessä voi olla uusi natsimielinen populistinen innostus, sen seurauksena natsimielisten vaalimenestystä, eli jytkyjä, vallankaappaus, demokratian tuho ja uusi maailmansota.

Käyttäjän ErkkiSaarinen kuva
Erkki Saarinen

Hei Liisa , vaikka puhutkin Saksasta niin kannattaa katsoa Suomen sisäministeriön tekemä laaja tutkimus 3/2017 suomalaisten käsityksistä turvapaikkapolitiikasta, tolkun ja humaanisten ihmisten ajattelua, vaikka et niitä mielipiteitä hyväksykään.

Lisäksi lue entisen sisämisterin Kari Rajamäen (sdp) tämän päiväinen blogikirjoitus.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

On syytä muistaa, että vaalitulokseen vaikuttavat monet muutkin asiat kuin ainoastaan maahanmuuto. Näin Saksassakin.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Taitaa kansa "monikulttuurisen islamilaisen humanismin" palkita. Katsotaan vaalitulos ja arvioidaan sitten. Merkelin tervetuliaisjulistus muukalaisille ja Suomen Sipilän apinointi tuottavat suurta tuskaa ja suuria kuluja kummallekin maalle. Sen paremmin Saksa kuin Suomikaan eivät kykene sulattamaan "monikulttuurisuuden" nimissä tapahtuvaa Euroopan islamisaatiota. Euroopan väestöllisen perustan murtaminen näin laajassa mittakaavassa tulee aiheuttamaan suuren murroksen, jopa sotia Euroopassa. Kansalliset aatteet nousevat, sen myötä Saksassa kansallissosialismi ja Suomessa kansallinen puolue. Sosialistille tällainen kumouksellinen kehitys on tietysti mieluisaa, mutta kansaansa ja sen rauhaisaa kansallista kehitystä rakastavalle ihmiselle tämä nykyinen sosialistis-islamilainen kehitys on kauhistus.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Taitaa kansa "monikulttuurisen islamilaisen humanismin" palkita. Katsotaan vaalitulos ja arvioidaan sitten. Merkelin tervetuliaisjulistus muukalaisille ja Suomen Sipilän apinointi tuottavat suurta tuskaa ja suuria kuluja kummallekin maalle. Sen paremmin Saksa kuin Suomikaan eivät kykene sulattamaan "monikulttuurisuuden" nimissä tapahtuvaa Euroopan islamisaatiota. Euroopan väestöllisen perustan murtaminen näin laajassa mittakaavassa tulee aiheuttamaan suuren murroksen, jopa sotia Euroopassa. Kansalliset aatteet nousevat, sen myötä Saksassa kansallissosialismi ja Suomessa kansallinen puolue. Sosialistille tällainen kumouksellinen kehitys on tietysti mieluisaa, mutta kansaansa ja sen rauhaisaa kansallista kehitystä rakastavalle ihmiselle tämä nykyinen sosialistis-islamilainen kehitys on kauhistus.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Liberaalin Merkelin suosio on suurempi liberaaleissa Alankomaissa ja Ruotsissa kuin Saksassa.

Väinö Hirvelä

Humanistiset tieteet = matuttaja tieteet?

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Kun termiä "humanismi" ei yhdistetä ihmistuntemukseen -- eli sosiologiseen ja psykologiseen tietoon -- vaan poliittisiin ideologioihin, ollaan keskustelemassa jostain muusta kuin humanismista.

Ollaan "keskustelemassa" poliittisten ideologioiden paremmuudesta. Paitsi ettei poliittisten ideologioiden keskinäinen vääntö ole mitään "keskustelua", vaan poliittista valtataistelua.

Valitettavasti valtataistelu on sosiologinen ilmiö, jossa ratkaisevat yhteisövoimat ja yhteisöominaisuudet, joilla ihmisen historian eri vaiheissa on ollut jos jonkinlaisia tunnustuksellista samaistumista mahdollistavia nimiä. Jokin perusdualismi, kahtiajakautumistaipumus, on peri-inhimillinen ominaisuus, ja viimekädessä on niin, että se yhteisöilmiö joka tuottaa joukkomittaisen taantuman -- sanotaan nyt "totalitarismin" -- voi tapahtua minkä tahansa nimisen opillisen tunnustuksen ajatuskulisseissa.

Kahtiajakautuminen itsessään -- julkispinnan synty ja toisen kansanosan kansalaistuntojen painaminen pinnan alle -- on tie totalitarismiin. Katseet saadaan kääntymään kahteen suuntaan: yhtäältä siihen mikä on ihannoitua ja edustaa kulloinkin vetoavimpia hyveitä, toisaalta käy yhä legitiimimmäksi osoittaa julkisesti halveksuntaa niiden suuntaan jotka edustavat yhä maagisemmaksi muuttuvaa "pahuutta".

Totalitarismi on nimenomaan kaksinapaisuuden sementoitumista seuraava joukkomittaisien sosiopsyykkisen taantuman mekanismi. Juuri siksi, että pinnalla varjellut hyveet muuttuvat ihanteellisiksi ja pinnan alaiset tunnot ja tapahtuminen niin torjutuksi, totalitaristiset järjestelmät pääsevät epäinhimillisyydessään niin pitkälle. Jos sementoitunutta julkispintaa ei olisi ja kanssakäyminen läpi kaikkien yhteiskuntakerrosten pysyisi avoimena, arkipäivän fasismin banaalia pahuutta ei pääsisi syntymään.

Ei pidä unohtaa, että natsi-Saksa nousi nimenomaan yhteisten hyveiden kulisseissa. Rotuteoriat olivat olleet kansatieteen viimeinen sana, ja ensimmäisenä natsien ohjelmalliset julistukset arvottoman ihmiselämän tuhoamisesta hyväksyi korkeinta sivistystä omaava Saksan lääkäriliitto. Myös suomalainen sivistyneistö eli osin pitkään identifioituneena virallisen Saksan "edistykselliseen" politiikkaan.

Meidän kannattaisi nyt kysyä, mitkä arvot yhteiskuntien julkispinnalla nyt ovat siunatut ihanteellisella "hyveellisyydellä". Mitä vikaa niissä nyt on, kun yhteiskunnalliset kahtiajaot jälleen syvenevät.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Kun ymmärtää islamin agendan - niin Angela Merkel tulee jäämään historiaan
"humanismissaan" yhdeksi Euroopan keskeisistä tuhoajista. Kääntää poskensa
pahantekijöille, kuten kristityn tulee tehdä. Sulkee silmänsä totuudelta ja
kieltää tekemänsä virheet vaikka seinää vasten ahdistettuna.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

SDP häviää kaikista Euroopan maista ja syynä on järjetön EU:n kannatus jossa voittajia ovat kaikki muut paitsi sdp:n äänestäjät.

Toimituksen poiminnat