*

Liisan lista

Hampuri 2017

Saksalainen ystäväni lähetti viestin ja kysyi, kirjoittiko Suomen media mitään niistä G20:n ympärille järjestetyistä lukuisista  seminaareista ja rauhanomaisista mielenosoituksista, joissa vaadittiin inhimillisempää talouspolitiikkaa maailman eriarvoisuuden vähentämiseksi.

Pysähdyin miettimään omaa mielikuvaani Hampurin tapahtumista.

Eipä juuri silmiini  osunut tai korviini kantautunut muuta kuin  poltettuja autoja, loukkaantuneita poliiseja, väkivaltaa ja kaaosta. Ja tietenkin paheksuntaa muutamaa Hampuriin matkustanutta suomalaista  kohtaan.

Käsitykseni tapahtumista  olisi pysyvästi vääristynyt, jollen olisi bongannut YleAreenasta Pohjois-Saksassa työskentelevän suomalaispapin Päivi Välikankaan haastattelua tai saanut saksalaisystäväni viestiä.

Toimittaja Samuli Suonpään tekemässä haastattelussa kerrottiin Mustan Blokin anarkiasta, alueen kauppojen ja asukkaiden omaisuuden  tuhoamisesta ja kaaoksesta, mutta myös  lukuisista filosofien,  tiedemiesten, kirkon ja kansalaisjärjestöjen kohtaamisista.  Sain kuvan, että G20 ympärille oli rakennettu ainutlaatisella tavalla  vaihtoehtoja etsivän laajan kansalaisyhteiskunnan kokoontuminen.

Viime tammikuussa Davosissa  pidetyssä korkean tason  talouskokouksta julkaistussa tutkimuksessa kerrottiin  ekonomisteille, talouselämän huipuille  ja poliitikoille   ihan  samoja  asioita kuin  mitä vaihtoehtoväki pohdiskeli Hampurissa.

Raportissa  todettiin, että demokratiaan uskovien joukko on   vaarassa vähentyä dramaattisesti , jollei markkinatalous uudistu. Global Risks Report 2017 varoittaa  sosiaalisen ja kultuurisen jaon syvenemisestä.  Johtopäätöksenä todetaan, että maailman suurin turvallisuusriski on eriarvoisuuden lisääntyminen.

Eli yhtä poikkeusta  lukuunottamatta media kattasi minulle ja muille niin Sakssassa kuin Syomessakin ”Post-truth” -mielikuvan Hampurista vuotta 2017. Demokratiaan uskovien joukko on jo valitettavasti  vähentynyt, mitä väkivallan kasvu  huippukokousten ympärillä todistaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Radikaali ratkaisu: lopetetaan nykyisenä IT-aikana kalliiksi turhakkeeksi muodostunut raha!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Millä keinoin sinä Margareta sitten mittaisit "arvoa"? Minä en rahatonta maailmaa ymmärrä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei raha ole mikään arvon mitta. Mitalla pitää olla joku standardi. Rahan nimellisarvo on aina suhteessa johonkin toiseen valuuttaan.
Ajattele miten hirveän kalliksi pelkkä rahan pyörittäminen tulee. Mitenhän suuri osa bruttokansantuotteesta muodostuu pelkästä rahan käsittelystä.
Rahahimmelli romahtaa kuitenkin jonain päivänä. Parempi olisi purkaa se hallitusti.

Käyttäjän jaakkokleskinen kuva
Jaakko Leskinen

Oikeistodemari Jaakonsaari onkin ilmastoidussa toimistossaan ja business class lennoillaan "uudistanut markkinataloutta".:)

Eikö Jaakonsaari ymmärrä, että väkivaltainen mielenosoitus oli suunnattu juuri jaakonsaaria vastaan? Demokratiaan ei usko enää kukaan radikaalia muutosta kaipaava nuori. Vanhat käppänät EU:n isoilla liksoilla ovat vain tien tukkona.

Liisa syleilee G20 miekkarinkin kuoliaaksi demarien tapaan. Kauheaa jees jees -ajattelua. Väkivalta on viesti: Ei kiitos Lipponen, ei kiitos Sipilä. Tähän on tultu.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Vaikeaa tietää millaisessa kuplassa Lekinen oikein elää, mutta jos on hiemankin seurannut tiedotsvälineitä viimeisten vuosien ajalta niin Leskisenkin pitäisi tietää, että maailmalla pyörii joukko, jonka päämärä ei ole yhteiskunnallinen vaikuttaminen vaan ainoastaan huliganismi. Jalkapalllopiiristä tuttua toiminyaa jo vuosikymmenien ajalta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Että ihan kaikki radikaalia muutosta kaipaavat nuoret sitten kannattavat väkivaltaa, kun demokratia ei toimi. Onhan tuollainenkin arvio laillinen, niin kauan kuin se pysyy puheena.

Mutta mitätäön vähemmistöhän tuo hulinaporukka Euroopassa on, myös radikaalia muutosta haluavien joukossa. Leskiseltä tässä nyt jotain ymmärtämättä jäi, esimerkiksi alustajan kirjoitus kokonaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Harvapa Suomessa mainitsi edes sitä, että rauhallisten mielenosoittajien joukossa oli New Yorkin pormestari Bill de Blasio.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

kuinkahan suureksi tuloero new yorkin ja helsingin pormestarien välillä lienee jo kasvanut, suurkaupunki helsingin pormestarin eduksi tietenkin?

sitäköhän Bill oli osoittelemassa...

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kyllä sitä määrätyn Saksan havainnointiin keskittyvän palstan keskusteluissa syvästi kauhisteltiin. Vaikka pidettiin toisaalta moiselle suvakkipellelle tyypillisenä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Viimeisessä Stern-lehdestä jäi ainakin minulle lähinnä ikävä ja väkivaltainen maku suuhun. Tämän hyvin organisoidun väkivaltaisen ryhmän ideana on vain viha poliisia ja valtiota vastaan. "Miksi kaupunki ei pystynyt suojelemaan omia asukkaitaan." Kysyy nyt moni saksalainen.

Der Schwarze Block spricht viele Sprachen, "Tod der Polizei", joka oli spreijattu seinään, näytti olevan monen eri maalaisten tuntoja vastaavaa, niin saksalaisten, espanjalaisten, ranskalaisten, kreikkalaisten, hollantilaisten, puolalaisten ym. pääaiheena. Nuoret miehet ja kuulemma yllättävän monet naisetkin, joilla monilla oli kalliita vaatteita yllään ja merkki-aurinkolasit silmillään. Sternin toimittajan mukaan riehuminen oli osalle heistä ainakin päältäpäin katsoen lähinnä "isot juhlat". Sairasta.

Halusiko hyvinvoivat nuorisojoukot lähinnä vain mellakoida, kuten se nykyään jalkapallo-otteluidenkin jälkeen on ollut tapana. Ainakin Hampurissa asukkaat ovat kokeneet tapahtuman olleen kuin pahaa unta. Eräskin asukas muistelee, kuinka hän näki kotikadullaan noin 30-50 mustiin pukeutuneita ihmisiä, jotka heittelivät kiviä ja sytyttelivät autoja tuleen. Uskomatonta. Olimme kaikki peloissamme, että palavat autot sytyttävät myöskin talot palamaan.

Toinen asukas kertoo, "kuinka täällä kadulla asuu tavallisia ihmisiä, jotka eivät hyväksy vasemmistolaisia terroristeja tuhoamaan heidän autojaan ja ikkunoitaan, se on puhdasta vandalismia". Kun katsoo vielä kuvia lukuisista autoista, jotka ovat palaneet luurankoiksi, niin voin vain kuvitella ihmisten kiukun tätä suhteellisen pientä joukkoa kohtaan, joiden "juhlat" aiheuttivat miljoonien vahingot ja monien poliisien loukkaantumisia.

Mitä tämä riehuminen on mitään tai ketään auttanut? Syrjään on pitkälti jäänyt niiden kymmenientuhansien ihmisten rauhalliset marssit, samoin kuin lukuisat muut tilaisuudet, joissa yritettiin rakentaa rauhaa ja tasa-arvoa ihmisten välille. Aikamme henki, joka antaa tilaa joskus liikaakin väärille asioille, jotka eivät mitään rakenna. Vain tuhoavat.

Kaupungin pormestari Olaf Scholz oli vakuuttanut etukäteen, että kaupungin ja vieraiden turvallisuus on taattua. Nyt hän häpeää sanojaan ja järjestelyjen huonoa toimivuutta. Kuka olisi etukäteen voinut arvata poliisimäärien suuren tarpeen juuri hyvin järjestäytyneessä Saksassa.

Mitäpä järjestäytynyt yhteiskunta voi enää tehdä pienenkään joukon terrorin estämiseksi, sehän on jo nähty Euroopassakin liiankin monta kertaa. Joka kadunkulmaan poliiseja aseet tanassa, vai mitä? Hulinoivat joukot löytävät aina paikan, jos niin haluavat. Riittääkö se, että poliitikot kuuntelisivat enemmän, mitä kansa oikeasti haluaa?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Kuka olisi etukäteen voinut arvata poliisimäärien suuren tarpeen juuri hyvin järjestäytyneessä Saksassa..."

Niin, eihän nyt Saksaan voi kuvitella sellaisia poliittisia katutaisteluja, joita käytiin esimerkiksi vuosina 1932–33... missä se nyt taas oli?

Mutta sarkasmi sikseen: eihän järjestelyjen epäonnistuminen hyvää kuvaa kaupungista anna.

Vielä kuitenkin rautalangasta: Hampurissa käytiin valtavan suurin joukoin tärkeitä keskusteluja kansainvälisen yhteisön tulevaisuudesta. Sekä G20-johtajien että erilaisten mielenosoitus- ja muiden paneelien keskuudessa. Eikä media jaksa niistä raportoida, kun liepeillä on väkivaltaakin.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Tänään saimme lisäksi tuedon, että oikeasti loukkaantuneita poliiseja olikin n 500n sijasta n 20.
Mutta mitä yksityiskohdista - pääasia, että joku loukkaantui?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Huligaanit ovat mitä ovat. Ei heiltä muuta voi odottaakaan kuin huilinointia. Saksan poliisi toimi todella tehottomasti, kun se ei ennakkoon tehnyt oikeastaan mitaan tuholaistoiminnan estämiseksi. Saksan ulkorajojen tarkastuksia kuulemma tehostettiin ja siten estettiin muutaman hulinoijan pääsy Hampuriin, mutta Saksassa jo oleville se ei ollut minkään tason este. Poliisi ei mitenkään tutkinut Hampurissa liikkuvia, eikä ennakkoon takavarikoinut aseita kuten rautatankoja ja polttopulloja.

Saa sitä hurkastella loputtomiin, miten tällainen väkivalta kumpuaa epätasa-arvosta. Niin kumpuaa, mutta oli syy mikä tahansa, poliisin tehtävä on estää autojen sytyttäminen ja kauppojen ryöstely sekä muukin väkivalta. Siihen ei olisi tarvittu kuin muutama mellakka-aita ja liikenne-esteitä sekä enemmän poliiseja, joilla olisi ollut käytössään kalustoa, jolla mellakoijat olisi voitu otta kiinni ja kuljettaa pidätyskeskukseíin, joita tietääkseni ei Hampurissa ollut.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kyllähän poliisi teki ennakolta eli kävi tuhoamassa telttakylän ja pieksemässä väkeä ja sai näin aikaan lisää hulinointia.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #18

Tuosta en ole aiemmin kuullut, enkä lukenut. Niin tai näin. Poliisi ei varautunut riittävästi eikä oikealla tavalla rähinöintiin. Kait poliisi oletti, että telttakylän hajotus riittää, kun kävi juuri päinvastoin.

Käyttäjän jaakkokleskinen kuva
Jaakko Leskinen

Vuorela & Granlund: Oikeastaan olisi pitänyt sanoa että sekä väkivallaton että väkivaltainen osa G20 -mielenosoituksesta oli suunnattu oikeistodemareita (= kokoomus=persut=kepu) vastaan.

Jaakonsaari luulee tosiaan olevansa avantgardisti eli edelläkävijä, vallankumouksellinen näkijä ja kansalaisyhteiskunnan edustaja. Tosiasiassa hän on patataantumuksellinen eliitin edustaja, kermankuorija ja työväelle luokkavihollinen.

Eläköön vallankumous! Jaakonsaari keinutuoliin! Lipponen vanhainkotiin!

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Onko sinulle yhtään väliä, tulevatko valtaan natsit, anarkistit vai kommunistit? Vai Erdoganiako kannatat? Haluaahan hänkin katkaista päitä.

Käyttäjän jaakkokleskinen kuva
Jaakko Leskinen

Kunhan nyt päästään eroon ensin ylioppilas Jaakonsaaresta, joka on vitsi. Ei osaa englantia niin hyvin että erottaisi biljoonan ja miljardin. Huh Huh, mutta demareilla onkin yhteys rahasuoneen verottajan kautta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #12

Älähän nyt Jaakko kirjoita palturia. Jaakonsaari on minun mielestäni fiksu ja osaava poliitikko, joka on harvinaisen järkevän tuntuinen nainen. Mielyttäväkin. En häntä sen paremmin tunne, mutta mitä nyt on lehdistä ja tv:stä häntä kuunnellut. Demari en itse ole, mutta ei sekään pitäisi mikään haitta Jaakonsaarelle olla:)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #12

Mikäs ongelma tuo englannin kielessä on? Suomi tietysti saattaa maailmalla sen verran unohtua, että "miljardi" jää mielestä...

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #12

Koskahan itse ymmärrät sen verran,että tiedostat miljardin ja angloamerikkalaisen biljoonan eron olevan ei mikään kielen oppimiseen liittyvä asia.Kuten ei tuumien milleiksi muuntaminenkaan.Osaatko itse yhtä hyvin ranskaa ja englantia kuin saksalainen ei edes ylioppilas Martin Schulz?Tuskin englannitaitosi on ruotsalaisen hitsarin
(esim Löfven) tasoa.Päinvastaisessa tapauksessa se on suomalaiseksi poikkeuksellisen hyvä.

Käyttäjän jaakkokleskinen kuva
Jaakko Leskinen Vastaus kommenttiin #19

Jaakonsaari esiintyy asiantuntijana taloudessa, saa jättipalkkaa ja ikävä kyllä vaikuttaa myös asioihin. Minä en saa palkkaa kansainvälisistä tehtävistä joten minun englannin taidollani ei ole merkitystä. Mutta: enkun numeroni oli aina 10 ja kirjoitin laudaturin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #12

Miljaardi on englanniksi billion.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Jaakko Leskinen, kyllä korotat Jaakonsaaren merkityksen paljon yli sen, mihin hän pystyy ja miten hän on toiminut. Toimelias ja aikansaapa henkilö hän on ollut ihan hyvässä merkityksessä ja onkin jo siirtymässä eläkepuolelle.

Eläkevaariksi Lipponenkin on siirtynyt. Ei niin suuresta leikkauksesta kukaan täysin työkykyiseksi toivu. Tätä Sipilän touhotusta seuratessa tulee kyllä Lipposta ikävä. Silloin talossa oli isäntä, joka tiesi mitä tehdään ja miten. Sipilä vain vatuloi päätöksiä ja niiden perumisia.

Käyttäjän jaakkokleskinen kuva
Jaakko Leskinen

Ehkä olet oikeassa. En itseasiassa tiedä mikä juuri Jaakonsaaressa ärsyttää. Lipposeen taas petyin kun hän ei pitänyt vaalilupauksiaan.

Käyttäjän japaasonen kuva
Jaakko Paasonen

No,Lipposen ansiosta olemme myös €Un ja ongelmien ytimessä.
Ei tule miestä ikävä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suurkiitos Liisa Jaakonsaarelle, joka huomaa Hampurin karmeiden mielenosoitusten taustalla kansalaisten epätoivoisen protestin epäreilua maailmanjärjestystä vastaan.

On sietämätöntä, että eriarvoisuus vain lisääntyy, rikkaat rikastuvat ja köyhät kurjistuvat. Ei voi olla oikein, että muutamat rahan ja vallan haltuunsa kaapanneet miljardöörioligarkkidiktaattorit määräävät loppujen 7 000 000 000 (seitsemän miljardia, 7 billion) elämästä.

Itse mielenosoitukset karkasivat käsistä. Hampurin poliisi ei ollut ajan tasalla. Tällainen tavallista kansaa halveksiva oligarkkikokous olisi pitänyt järjestää jossakin Alppien huipulla, jonne tavallisella kansalla ei ole pääsyä kertomaan tunnelmistaan.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Seuraavan kerran vastaava kokous pitää järjestää Venäjällä vaikkapa Novosibirskissa.

Käyttäjän japaasonen kuva
Jaakko Paasonen

Toisin kuin meillä,hampurin poliisi oli ilm.käskytetty passiiviseksi ja sallimaan anarkistien huvittelu,kuten mm.kauppjen ryöstely.Ainakin siltä tuo näytti.
Mutta asiaan.Eikös Helsinki olisi sopinut hyvin tämän kokouksen pitopaikaksi? Täällä kun alkaa jo olla,tämä "tavallista kansaa halveksiva" toiminta,esim.
poliisilla ja valtaapitävillä hallussa.
Turha myös sinne alpeille,on
näiden "oiligarkkien"tai muidenkaan Sipilän hallituksen kannattajien/demarien, lähteä
kiipeilemään,sillä tarpeeksi ärsytettynä kansa/laiset kyllä
kiipeää perässä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset