Liisan lista

Hampuri 2017

Saksalainen ystäväni lähetti viestin ja kysyi, kirjoittiko Suomen media mitään niistä G20:n ympärille järjestetyistä lukuisista  seminaareista ja rauhanomaisista mielenosoituksista, joissa vaadittiin inhimillisempää talouspolitiikkaa maailman eriarvoisuuden vähentämiseksi.

Pysähdyin miettimään omaa mielikuvaani Hampurin tapahtumista.

Eipä juuri silmiini  osunut tai korviini kantautunut muuta kuin  poltettuja autoja, loukkaantuneita poliiseja, väkivaltaa ja kaaosta. Ja tietenkin paheksuntaa muutamaa Hampuriin matkustanutta suomalaista  kohtaan.

Käsitykseni tapahtumista  olisi pysyvästi vääristynyt, jollen olisi bongannut YleAreenasta Pohjois-Saksassa työskentelevän suomalaispapin Päivi Välikankaan haastattelua tai saanut saksalaisystäväni viestiä.

Toimittaja Samuli Suonpään tekemässä haastattelussa kerrottiin Mustan Blokin anarkiasta, alueen kauppojen ja asukkaiden omaisuuden  tuhoamisesta ja kaaoksesta, mutta myös  lukuisista filosofien,  tiedemiesten, kirkon ja kansalaisjärjestöjen kohtaamisista.  Sain kuvan, että G20 ympärille oli rakennettu ainutlaatisella tavalla  vaihtoehtoja etsivän laajan kansalaisyhteiskunnan kokoontuminen.

Viime tammikuussa Davosissa  pidetyssä korkean tason  talouskokouksta julkaistussa tutkimuksessa kerrottiin  ekonomisteille, talouselämän huipuille  ja poliitikoille   ihan  samoja  asioita kuin  mitä vaihtoehtoväki pohdiskeli Hampurissa.

Raportissa  todettiin, että demokratiaan uskovien joukko on   vaarassa vähentyä dramaattisesti , jollei markkinatalous uudistu. Global Risks Report 2017 varoittaa  sosiaalisen ja kultuurisen jaon syvenemisestä.  Johtopäätöksenä todetaan, että maailman suurin turvallisuusriski on eriarvoisuuden lisääntyminen.

Eli yhtä poikkeusta  lukuunottamatta media kattasi minulle ja muille niin Sakssassa kuin Syomessakin ”Post-truth” -mielikuvan Hampurista vuotta 2017. Demokratiaan uskovien joukko on jo valitettavasti  vähentynyt, mitä väkivallan kasvu  huippukokousten ympärillä todistaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Radikaali ratkaisu: lopetetaan nykyisenä IT-aikana kalliiksi turhakkeeksi muodostunut raha!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Millä keinoin sinä Margareta sitten mittaisit "arvoa"? Minä en rahatonta maailmaa ymmärrä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei raha ole mikään arvon mitta. Mitalla pitää olla joku standardi. Rahan nimellisarvo on aina suhteessa johonkin toiseen valuuttaan.
Ajattele miten hirveän kalliksi pelkkä rahan pyörittäminen tulee. Mitenhän suuri osa bruttokansantuotteesta muodostuu pelkästä rahan käsittelystä.
Rahahimmelli romahtaa kuitenkin jonain päivänä. Parempi olisi purkaa se hallitusti.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Harvapa Suomessa mainitsi edes sitä, että rauhallisten mielenosoittajien joukossa oli New Yorkin pormestari Bill de Blasio.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

kuinkahan suureksi tuloero new yorkin ja helsingin pormestarien välillä lienee jo kasvanut, suurkaupunki helsingin pormestarin eduksi tietenkin?

sitäköhän Bill oli osoittelemassa...

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kyllä sitä määrätyn Saksan havainnointiin keskittyvän palstan keskusteluissa syvästi kauhisteltiin. Vaikka pidettiin toisaalta moiselle suvakkipellelle tyypillisenä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Viimeisessä Stern-lehdestä jäi ainakin minulle lähinnä ikävä ja väkivaltainen maku suuhun. Tämän hyvin organisoidun väkivaltaisen ryhmän ideana on vain viha poliisia ja valtiota vastaan. "Miksi kaupunki ei pystynyt suojelemaan omia asukkaitaan." Kysyy nyt moni saksalainen.

Der Schwarze Block spricht viele Sprachen, "Tod der Polizei", joka oli spreijattu seinään, näytti olevan monen eri maalaisten tuntoja vastaavaa, niin saksalaisten, espanjalaisten, ranskalaisten, kreikkalaisten, hollantilaisten, puolalaisten ym. pääaiheena. Nuoret miehet ja kuulemma yllättävän monet naisetkin, joilla monilla oli kalliita vaatteita yllään ja merkki-aurinkolasit silmillään. Sternin toimittajan mukaan riehuminen oli osalle heistä ainakin päältäpäin katsoen lähinnä "isot juhlat". Sairasta.

Halusiko hyvinvoivat nuorisojoukot lähinnä vain mellakoida, kuten se nykyään jalkapallo-otteluidenkin jälkeen on ollut tapana. Ainakin Hampurissa asukkaat ovat kokeneet tapahtuman olleen kuin pahaa unta. Eräskin asukas muistelee, kuinka hän näki kotikadullaan noin 30-50 mustiin pukeutuneita ihmisiä, jotka heittelivät kiviä ja sytyttelivät autoja tuleen. Uskomatonta. Olimme kaikki peloissamme, että palavat autot sytyttävät myöskin talot palamaan.

Toinen asukas kertoo, "kuinka täällä kadulla asuu tavallisia ihmisiä, jotka eivät hyväksy vasemmistolaisia terroristeja tuhoamaan heidän autojaan ja ikkunoitaan, se on puhdasta vandalismia". Kun katsoo vielä kuvia lukuisista autoista, jotka ovat palaneet luurankoiksi, niin voin vain kuvitella ihmisten kiukun tätä suhteellisen pientä joukkoa kohtaan, joiden "juhlat" aiheuttivat miljoonien vahingot ja monien poliisien loukkaantumisia.

Mitä tämä riehuminen on mitään tai ketään auttanut? Syrjään on pitkälti jäänyt niiden kymmenientuhansien ihmisten rauhalliset marssit, samoin kuin lukuisat muut tilaisuudet, joissa yritettiin rakentaa rauhaa ja tasa-arvoa ihmisten välille. Aikamme henki, joka antaa tilaa joskus liikaakin väärille asioille, jotka eivät mitään rakenna. Vain tuhoavat.

Kaupungin pormestari Olaf Scholz oli vakuuttanut etukäteen, että kaupungin ja vieraiden turvallisuus on taattua. Nyt hän häpeää sanojaan ja järjestelyjen huonoa toimivuutta. Kuka olisi etukäteen voinut arvata poliisimäärien suuren tarpeen juuri hyvin järjestäytyneessä Saksassa.

Mitäpä järjestäytynyt yhteiskunta voi enää tehdä pienenkään joukon terrorin estämiseksi, sehän on jo nähty Euroopassakin liiankin monta kertaa. Joka kadunkulmaan poliiseja aseet tanassa, vai mitä? Hulinoivat joukot löytävät aina paikan, jos niin haluavat. Riittääkö se, että poliitikot kuuntelisivat enemmän, mitä kansa oikeasti haluaa?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Kuka olisi etukäteen voinut arvata poliisimäärien suuren tarpeen juuri hyvin järjestäytyneessä Saksassa..."

Niin, eihän nyt Saksaan voi kuvitella sellaisia poliittisia katutaisteluja, joita käytiin esimerkiksi vuosina 1932–33... missä se nyt taas oli?

Mutta sarkasmi sikseen: eihän järjestelyjen epäonnistuminen hyvää kuvaa kaupungista anna.

Vielä kuitenkin rautalangasta: Hampurissa käytiin valtavan suurin joukoin tärkeitä keskusteluja kansainvälisen yhteisön tulevaisuudesta. Sekä G20-johtajien että erilaisten mielenosoitus- ja muiden paneelien keskuudessa. Eikä media jaksa niistä raportoida, kun liepeillä on väkivaltaakin.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Tänään saimme lisäksi tuedon, että oikeasti loukkaantuneita poliiseja olikin n 500n sijasta n 20.
Mutta mitä yksityiskohdista - pääasia, että joku loukkaantui?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Huligaanit ovat mitä ovat. Ei heiltä muuta voi odottaakaan kuin huilinointia. Saksan poliisi toimi todella tehottomasti, kun se ei ennakkoon tehnyt oikeastaan mitaan tuholaistoiminnan estämiseksi. Saksan ulkorajojen tarkastuksia kuulemma tehostettiin ja siten estettiin muutaman hulinoijan pääsy Hampuriin, mutta Saksassa jo oleville se ei ollut minkään tason este. Poliisi ei mitenkään tutkinut Hampurissa liikkuvia, eikä ennakkoon takavarikoinut aseita kuten rautatankoja ja polttopulloja.

Saa sitä hurkastella loputtomiin, miten tällainen väkivalta kumpuaa epätasa-arvosta. Niin kumpuaa, mutta oli syy mikä tahansa, poliisin tehtävä on estää autojen sytyttäminen ja kauppojen ryöstely sekä muukin väkivalta. Siihen ei olisi tarvittu kuin muutama mellakka-aita ja liikenne-esteitä sekä enemmän poliiseja, joilla olisi ollut käytössään kalustoa, jolla mellakoijat olisi voitu otta kiinni ja kuljettaa pidätyskeskukseíin, joita tietääkseni ei Hampurissa ollut.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kyllähän poliisi teki ennakolta eli kävi tuhoamassa telttakylän ja pieksemässä väkeä ja sai näin aikaan lisää hulinointia.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #18

Tuosta en ole aiemmin kuullut, enkä lukenut. Niin tai näin. Poliisi ei varautunut riittävästi eikä oikealla tavalla rähinöintiin. Kait poliisi oletti, että telttakylän hajotus riittää, kun kävi juuri päinvastoin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suurkiitos Liisa Jaakonsaarelle, joka huomaa Hampurin karmeiden mielenosoitusten taustalla kansalaisten epätoivoisen protestin epäreilua maailmanjärjestystä vastaan.

On sietämätöntä, että eriarvoisuus vain lisääntyy, rikkaat rikastuvat ja köyhät kurjistuvat. Ei voi olla oikein, että muutamat rahan ja vallan haltuunsa kaapanneet miljardöörioligarkkidiktaattorit määräävät loppujen 7 000 000 000 (seitsemän miljardia, 7 billion) elämästä.

Itse mielenosoitukset karkasivat käsistä. Hampurin poliisi ei ollut ajan tasalla. Tällainen tavallista kansaa halveksiva oligarkkikokous olisi pitänyt järjestää jossakin Alppien huipulla, jonne tavallisella kansalla ei ole pääsyä kertomaan tunnelmistaan.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Seuraavan kerran vastaava kokous pitää järjestää Venäjällä vaikkapa Novosibirskissa.

Jaakko Paasonen

Toisin kuin meillä,hampurin poliisi oli ilm.käskytetty passiiviseksi ja sallimaan anarkistien huvittelu,kuten mm.kauppjen ryöstely.Ainakin siltä tuo näytti.
Mutta asiaan.Eikös Helsinki olisi sopinut hyvin tämän kokouksen pitopaikaksi? Täällä kun alkaa jo olla,tämä "tavallista kansaa halveksiva" toiminta,esim.
poliisilla ja valtaapitävillä hallussa.
Turha myös sinne alpeille,on
näiden "oiligarkkien"tai muidenkaan Sipilän hallituksen kannattajien/demarien, lähteä
kiipeilemään,sillä tarpeeksi ärsytettynä kansa/laiset kyllä
kiipeää perässä.

Toimituksen poiminnat