Liisan lista

Uskomaton luku

Terrorismin kylvämän  surun, tuskan ja pelon maailmassa ainoa tapa selviytyä  on uskoa parempaan maailmaan. Rajojen sulkeminen, eristäytyminen ja pelkääminen on juuri sitä, mitä terroristit haluavat.

Enemmän on kuitenkin tehtävä terrorismin kitkemiseksi.Viimeisimmätkin  hanat terrorismin rahoittamiseksi pitää kansainvälisellä yhteistyöllä tukkia. Tiedustelua on tehostettava ja maiden on jaettava nopeasti toisilleen pienimmätkin vihjeet terroritekoja suunnittelevista.

Minua on jo kauan ihmetyttänyt kuinka EU-maatkin mustasukkaisesti varjelevat tiedustelutietojaan. Se on sitä suvereniteetista luopumisen pelkoa, vaikka jokainen tietää ettei yhtäkään  suurta ongelmaa kuten ilmastonmuutosta, kansainvälistä rikollisuutta, veronkiertoa tai terrorismia pysty yksikään maa yksin ratkaisemaan.

Tosin  tietojen vaihdossa on viime aikoina pakon edessä tapahtunut parannusta, mutta iskujen jälkeen kuuluu vieläkin liian usein kommentteja kuinka  iskun tehneet henkilöt tunnetaan ja kuinka monet ovat olleet tarkkailun kohteena. Totta on onneksi se, että iskuja on myös pystytty estämään viranomaisten toiminnan ansiosta.

Alunperin aioin kirjoittaa Erasmus Rotterdamilaiselta nimensä saaneesta Erasmus ohjelmasta, joka täyttää 30 vuotta. Siitä otsikkokin: Uskomaton luku. Nimittäin EU-ohjelmat ovat mahdollistaneet peräti 235 000 suomalaisen osallistumisen  tähän yhteen EU:n suurimpaan arkipäiväiseen kansainvälistymisen eli opiskeluun, työn tekemiseen ja harjoitteluun EU-maissa.

Alunperin Erasmus koski vain korkeakouluopiskelijoita, mutta vuonna 2014  alkanut Erasmus+  ohjelma kattaa kaikki koulutusasteet , nuorisotoiminnan sekä urheilun ja  opettajat.

Suomi on kaiken lisäksi nettosaaja, sillä Suomi on ollut yksi aktiivisimmista ohjelmiin osallistuneista maista.

Erasmus Rotterdamilainen  olisi tyytyväinen. Tuo 1466-1536 elänyt filosofi, humanisti ja teologi oli todellinen kosmopoliitti, Euroopan kansainvälistäjä. Hän oli myös reformaation varhainen tukija.

 

 

 

.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"Viimeisimmätkin hanat terrorismin rahoittamiseksi pitää kansainvälisellä yhteistyöllä tukkia."

Varastettu pakettiauto ja 3 puukkoa ei paljoa rahaa vaadi.

"Minua on jo kauan ihmetyttänyt kuinka EU-maatkin mustasukkaisesti varjelevat tiedustelutietojaan."

3 puukkoa vaatii julmetusti päättelyä jotta tuosta voidaan todeta että on kunnon tiedustelutietoa iskun tapahtumiseksi.

Mitä yritän sanoa, nämä äärijärjestöjen edustajat ovat siirtyneet selkeästi käyttämään välineitä joita ei voi yhdistää laittomuuksiin ennen kuin isku tapahtuu. Tiedusteluyhteisöt varmasti näkevät painajaisia tästä tilanteesta, samoin kuin päättäjätkin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Islamilainen vihapuhe muuttuu vihateoiksi kautta Euroopan. Yhtään arabiaa käyttänyttä vihapuhujaa ei ole tuomittu Suomessa. Olisiko pitänyt, mitä sanot Liisa?

Toimituksen poiminnat