Liisan lista

Trump vallassa, Brexit totta – mitä aikaa on tämä?

USA:n presidentinvaalien jälkeen moni ajatteli toiveikkaasti, että vaalipuheet ovat vaalipuheita, mutta nyt vaikuttaa siltä, että Donald Trump tarkoittaa todella kaikkea sitä, mitä hän on sanonut.  Yhdysvallat kääntyy sisäänpäin. Vapaakauppasopimuksia puretaan ja äärikonservatiiveille annettuja lupauksia mm. naisten oikeuksien kaventamisesta ryhdytään toteuttamaan.

Kansainvälinen yhteisö on shokissa.

On selvät merkit siitä, että YK:n turvallisuusneuvoston, WTO:n, NATO:n ja monien muiden kansainvälisten järjestöjen ja instituutioiden luomat pelisäännöt kuopataan. Mielessä on viime viikkoina usein käynyt Kansainvälinen, tuon työväenliikkeen komean ”Työn orjat sorron yöstä nouskaa…” laulun kohta, jossa sanotaan kuinka ”Pohja vanhan järjestelmän horjuu…” Nyt se horjuu, mutta mihin suuntaan – siitä on vasta pahoja aavistuksia.

En ole nähnyt monenkaan suomalaisen eri sopimuksia, kuten TTIP:iä, tai NATO:a ja EU:ta vastustavien hyppivän ilosta. Heidän toiveensa ovat nyt kenties toteutumassa. ”Vanha maailma” on hengityskoneessa eikä mitään uutta ole syntymässä. Ääriryhmät sekä oikealta että vasemmalta iloitsevat protektionismista ja lupaavat kansalaisille kuten Trump, että hiilikaivokset avataan uudelleen ja isän ja isoisän työpaikat palaavat takaisin. Eivät muuten palaa.

Ei Trump synnyttänyt liikettä, vaan protesti oli jo olemassa. Tyytymättömyys nosti Trumpin, joka teki ammattilaisena pinnan alla jo pitkään kyteneestä liikkeestä mahtavan markkinaprojektin.

Sekä sosialidemokraattien että maltillisen oikeiston on hyvä kysyä itseltään, miten tässä näin kävi?

Aiheesta kirjaa tekevä Christopher Caldwell kirjoittaa, kuinka lännen poliittiset johtajat Hillary Clintonista Jeremy Corbyniin ovat todenneet globalisaation ja digitalisaation heittävän ihmisiä syrjään ja työttömiksi. Työpaikat siirtyvät muualle ja ihmiset tuntevat voimattomuutta, mutta juuri mitään ihmisten turvaksi ei ole pystytty luomaan. Vain löysiä tai katteettomia lupauksia. (FT 23.1.2017)

Vakavista kysymyksistä vakavin on kysyä Euroopassa, mitä virheitä olemme tehneet, että Brexit on totta, Trump vallassa ja Hollannin ja Ranskan vaaleja odotetaan kauhulla.

Kun aloitin laululla, lopetan blogini Bertold Brectin sanoihin ”Mitä aikaa on tämä, jolloin puhe puista on melkein rikos, koska siinä vaietaan niin monista rikoksista…”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eiköhän vastaus ole jo aikoinaan Hegelin hahmottelemassa maailman kehityksessä, jonka premissinä oli teoria sekvenssillä "teesi - antiteesi -synteesi". Joku filosofi on myös todennut, että "Jumala ei salli minkään kohoavan sellaisiin korkeuksiin, että se alkaisi häiritä hänen rauhaansa".

Joten aikansa kutakin, niin globalisaatiota kuin trumpismia ja uusnationalismiakin. Seuraavaksi saamme nähdä millainen se synteesi on, joka näistä muodostuu.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Hegel oli mielestäni kuitenkin väärässä siinä, että yhteiskunnallisella kehityksellä on päätepisteensä. Tuon uskomuksen myös Karl Marx häneltä lainasi. Itse taas uskon, ettei päätepistettä ole eikä tule. Edessä on aina jonkinlainen kamppailu erilaisten näkemysten välillä. Ihmiskunta etenee jonkinlaisissa sykleissä ja niissä toistuvat usein samantyyppiset ilmiöt ja ongelmat vähän eri variaatioilla. Viimeistään sitten kun on kulunut tarpeeksi kauan toisesta maailmansodasta siihenkin johtaneet syyt unohdetaan tyystin ja samat virheet tehdään taas uudelleen. Sitä sanotaan, että ihmisen poliittinen muisti on lyhyt. Saman voi sanoa historiasta. Ihminen oppii valitettavan usein vain kantapään kautta ja siksi aikaisempien sukupolvien virheet tehdään aina yhä uudelleen.

Hannu Korpilampi

Karen Armstrongin loistava kirja "The Battle for God: A History of Fundamentalism" muuten sivuaa tätä aihetta hyvin valaisevasti. Suosittelen.

Kirjassa esitetään miten jokaisella kulttuurilla ja alakulttuurilla on oma historiansa ja oma nykytilansa, eikä nykyään suosittu ajatus siitä että jotkut kulttuurit olisivat vain historian tikapuulla pykälän tai pari alempana, pidä ollenkaan paikkaansa.

Esimerkiksi islam ei "tule perässä", vaan se on täsmälleen samalla portaalla kuin mekin – vain eri tikapuilla. Eivätkä tikapuut ole niinkään tikapuut, vaan pikemminkin jokinlainen omituinen neliulotteinen keinulauta, jossa keikutaan sinne ja tänne, edelliset keikaukset muistaen, mutta silti samaa teemaa toistaen.

Asiaa lisää sivuten: lueskelin taannoin kirjaa Peloponnelaissodista, 400-vuotta ennen ajanlaskun alkua. Kyseessä oli Kreikan pysyvästi rampauttanut sisällissota, jonka myös aikalaiset näkivät sisällissotana. Siinähän Ateenalaiset liittolaisineen sotivat Spartalaisten ja heidän liittolaistensa kanssa kolme vuosikymmentä. Pohjimmiltaan kyse oli perin kliseisestä oikeisto-vasemmisto -asetelmasta, edistyksellisten Ateenalaisten vedotessa demokratiallaan kansan alimpiin ja köyhimpiin kerroksiin eri kaupungeissa, kun taas konservatiiviset Spartalaiset oligarkit vetosivat eliittiin ja perinteisiin. Tämä siis kauan ennen kuin koko oikeisto-vasemmisto tai konservatiivi-edistyksellinen -termejä oli keksittykään.

Sota oli 30-vuotta mieletöntä teurastamista, jossa pahimpiin raakuuksiin syyllistyivät nimenomaan demokratiallaan ylpeilleet Ateenalaiset. Kokonaisia kaupunkeja hävitettiin. Murhaamisesta humaltuneet Ateenalaiset tuomitsivat jopa voitokkaita kenraalejaan kuolemaan, jos pikku yksityiskohdat eivät menneet juuri tuittupäisen kansankomitean mielen mukaan. Eräs Ateenalainen kenraali sai kuolemantuomion jopa koska ei murhannut tarpeeksi antautuneen kaupungin siviiliväestöä, vaan teki puolustajien kanssa sopimuksen, jossa salli piiritetyn kaupungin väestön lähteä henkensä kanssa evakkoon. Tämä teki hyvin selväksi mitä kenraalin piti tehdä päänsä pitääkseen – ja hehän tekivät.

Joten oikeisto-vasemmisto -sota on hyvin vanhaa perua, eikä vasemmistolainen taipumus väkivaltaan ole mikään uusi ilmiö.

Käyttäjän MarkusNorrgran kuva
Markus Norrgran

Ajanjakso on ongelmallinen, mutta koska en usko epätoivoon, lainaanpa tähän hienosti itseäni, ja liitän Facebook-päivitykseni, jonka kirjoitin aiheeseen liittyvän keskustelun pohjalta. Käynee kommentiksi tähänkin,

"Maailman perinteiset suurvallat ovat äityneet protektionistiseen riitelyyn ja maan sisäisten ongelmien ratkaisemiseen keinoin, joita läntisessä Euroopassa ei voi kuin leuka lattiassa ihmetellä.

Yhdysvalloissa Trump harrastaa uskontoperäistä syrjintää, leikkaa setämiesten kanssa naisten oikeuksista ja Venäjällä poistetaan perheväkivalta rikosnimikkeistä. Tätä perustellaan "ortodoksisilla arvoilla".

Maailma on tällä hetkellä muuttuva paikka. Työn luonne muuttuu, valtapisteet siirtyvät, ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät ja pakolaiskriisit liikuttelevat valtavia ihmismassoja.

Silti piiloutuminen denialismin taakse, toisten oikeuksien polkeminen ja "vaihtoehtoiset totuudet" ovat defenssejä, joille ei pidä antaa valtaa. Niiden yli pitää astua vahvana ja viedä maailmaa eteenpäin sen sijaan, että hakee kultareunaisesta menneisyydestä turvaa.

Vaikka tämä aika on shokki kansainväliselle yhteisölle ja erikoisenä näyttäytyy autoritaarisen johtamisen uusi, väliaikainen nousu, niin sille on myös paljon voimakasta vastareaktiota. Se todistaa, että vaikeinakin aikoina demokraattinen, tasa-arvoisuuteen pyrkivä yhteiskunta on sellainen, mitä ihmiset haluavat. Emme kaipaa ulkopuolista moraalista johtamista tai poissulkevia yhteisöjä. Nykyiset tapahtumat herätti meidät ajattelemaan, mitä me oikein kaipaamme ja mitä arvojamme pitää puolustaa. Sellaisia ovat ainakin tasa-arvo, demokratia ja puhdas ympäristö, joiden puolesta on marssittu pitkin maailmaa.

Eräällä, omalaatuisella tavalla Trump, Venäjä ja rasistinen liikehdintä on tuonut maailmaa myös yhteen ja herättänyt unesta - toisin kuin nämä liikkeet odottivat ja halusivat."

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

""Vakavista kysymyksistä vakavin on kysyä Euroopassa, mitä virheitä olemme tehneet, että Brexit on totta, Trump vallassa ja Hollannin ja Ranskan vaaleja odotetaan kauhula """

No, onneksi jälkiherännyt blogisti saa itseään ahdistavaaan kysymykseensä nopsasti vastauksen, kilauttamalla kaverille, vaikka EU n petettyjen lupausten herrakerhoon, siis sinne Brysseliin, eiku Strasburiin, tai no ihan sama se.

Oikeastaan, ihan sama.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Vakavista kysymyksistä vakavin on kysyä Euroopassa, mitä virheitä olemme tehneet, ...

Hyvä alku; Jaakonsaari jo myöntää, että virheitä on tehty.
Huono asia on, jos ihmiset eivät äänestä. Tulee vielä huonompi lopputulos, jos äänestävät.

Käyttäjän AriKananen kuva
Ari Kananen

Näitä ""blogistien"" tekstejä on turha kommentoida.
Avustaja kirjoittaa ja ei enää palaa tekstin ääreen, saatika kommentoimaan.
US voisi vaikka poistaa profiilit jotka eivät kommentoi.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Minustakin on epäkohteliasta olla kommentoimatta. Eikä Liisa todellakaan ole ainoa.

Hannu Korpilampi

Vasemmistolaisuuteen kuuluu Marxin luoma ajatus historian yksisuuntaisuudesta, joka etenee vääjäämättä kohti kommunistista utopiaa. Eli tavallaan kiivetään historian tikapuita ylöspäin ja mikä on kerran ollut ei koskaan enää tule takaisin, koska alemmalle pykälälle ei voida enää palata.

Jaakonsaaren kommentissa "...hiilikaivokset avataan uudelleen ja isän ja isoisän työpaikat palaavat takaisin. Eivät muuten palaa." paistaa juuri tämä näkymä. Että kun hiilikaivokset ovat olleet kerran auki ja ne on nyt suljettu, historia ei salli meidän enää palata taaksepäin aikaan jolloin ne olivat auki.

Ei tietenkään salli. Ne voidaan avata uudelleen, *ilman* että palaamme menneisyyteen. Sen jälkeen menneisyyttä on niiden suljettuna oleminen.

"Isien ja isoisien työpaikat" tulevat takaisin vain sillä että kaivokset avataan ja aletaan tuottamaan jälleen hiiltä. Ne on suljettu lähinnä EPA:n ympäristösäädösten takia, jotka Trump kykenee purkamaan kädenkäänteessä. Eivätkä ne ole silloin "isien ja isoisien työpaikkoja", vaan siellä töissä olevien työpaikkoja.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Länsimainen (enemmän kuin marxilainen) edistysusko ei sisälläkään että kuolleita teollisuudenaloja pystyttäisiin elvyttämään. Ehkä täällä Suomessa ollaankin liikaa yritetty tekohengittää savupiipputeollisuutta. Sehän ei ole toiminut. Trumpin lupaukset ovat pelkkää valetta ja sumutusta.
Mennyt ei koskaan palaa.

Hannu Korpilampi

Tein juuri empiirisen kokeen: otin kynän käteeni, laitoin sen takaisin pöydälle, ja otin sen taas käteeni. Eli todistetusti mennyt voi palata.

Sarkasmi sikseen. Mennyt ei palaa, koska palannut mennyt ei ole mennyttä vaan nykyisyyttä.

Hiilivoima on edelleen halvin tapa tuottaa energiaa. Ainoa miksi se on Usassa "mennyttä" on koska Obaman hallinto kielsi uusien rakentamisen ja asetti olemassaoleville kaikenlaisia rangaistusluonteisia "ympäristömaksuja". Tavoitehan on tehdä tuulivoimasta kannattavaa lähinnä rankaisemalla muita energiantuotantomuotoa.

Obaman hallinnon päätökset Trump voi kumota kädenkäänteessä, ja jos hän tekee niin, hän tekee ns. ruostevyön osavaltioista pysyvästi republikaanisia, ja demokraateilla on kova homma saada ylimielisyyttään menettämänsä duunarit takaisin äänestäjikseen.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #15

"Hiilivoima on edelleen halvin tapa tuottaa energiaa. Ainoa miksi se on Usassa "mennyttä" on koska Obaman hallinto kielsi uusien rakentamisen ja asetti olemassaoleville kaikenlaisia rangaistusluonteisia "ympäristömaksuja""
................

Kyllä ne suljettiin ihan ihmiskunnan yhteisen hyvän takia eli ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Hannu Korpilampi Vastaus kommenttiin #22

Paljonko ilmastonmuutos estyy jos Usan teollisuus ajetaan Kiinan hiilivoimaloiden pariin?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #30

Jos lukisit uutisia niin tietäisit että Kiina sulkee huomattavan määrän hiilikaivoksia.

Hannu Korpilampi

Minusta tuntuu että Trump pelottaa vasemmistolaisia yleensäkin sen takia että hän uhkaa murtaa vasemmistolaisen historian yksisuuntaisuuden myytin. Jos/kun hän saa peruutettua sosialistien aikaansaamia asioita, on vaikea perustella miten mennyt olisi mennyttä ja tulevaisuus väistämätöntä sosialistista, globalistista kollektivistista utopiaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niitä peruutuksia Trumpin voi olla vaikea perustella omille äänestäjilleen. Esim Obamacaren nakerrus. Pahin vastustus Trumpia kohtaan tulee nousemaan pettyneistä äänestäjistä kuten persujenkin pahin vastustus tulee pettyneistä äänestäjistä päin eikä ns vanhoista puoleieista.

Hannu Korpilampi

Obamacare on katastrofi ja sellaiseksi suunniteltu.

Järjestelmä, joka pistää jotkut maksamaan jopa parituhatta euroa kuukaudessa (2-4 kertaa enemmän kuin ennen Obamacarea) vakuutuksesta, mutta joka ei rankaise mitenkään niitä jotka ottavat vakuutuksen vasta kun sitä tarvitsevat, romahtaa tietenkin. Kokeileppa keksiä mitä amerikkalaiset ovat jo keksineet.

Obamacaren suunniteltiin alun perinkin romahtavan ja Hillaryn kaudella piti sitten "pakon edessä" siirtyä single-payer malliin, eli että liittovaltio maksaa suoraan kaikkien terveysvakuutukset. Tämä olisi korottanut kaikkien veroja roimasti, mihin harva amerikkalainen olisi suostunut.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #14

On jokseenkin turhaa monistaa lauseita vähän eri (kyseenalaisista) lähteistä.

Hannu Korpilampi Vastaus kommenttiin #16

En tiennyt latelevani itsestäänselvyyksiä. Yleensä Obamacaren ongelmista ei Suomessa tiedetä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #19

Ei todella tiedetä ja voin kertoa,että ei tiedetä mistään muustakaan maan terveydenhuollon vakuutus ja rahoituskuvioista.Obamacarehan koskee vain 30 milj. Obamacarekin on täysin erilainen eri osavaltioissa osavaltiorahoituksen suhteen.Ja tietysti mikä kummallisinta sitä noudatetaan puhdasoppisimmin joissakin republikaanivetoisissa osavaltioissa.Jos joku eurooppalainen kertoo hallitsevansa maan terveysvakuutusten kiemurat,hän valehtelee.Poislukien Massachusetts.Siellä toimii täysin osavaltiorahoitteinen potilasmaksuton terveydenhuolto ala M Romney/
T Kennedy ns Romneycare
On hyvin kummallista,että joku suomalainen lyttää Obamacaren.Hollannin tai Sveitsin järjestelmät eivät siitä juurikaan poikkea.Kummassakin maassa on lakisääteinen vakuutusjärjestelmä ja valtio subventoi pienituloisten tapauksessa.Yhdysvaltain systeemi on 50% kalliimpi kuin Sveitsin heikommilla saavutuksilla.

Hannu Korpilampi Vastaus kommenttiin #28

Obamacaren romahtaminen ei ole minun mielipiteeni. Tässä esimerkiksi pikaisesti Googlella löytämäni uutisia aiheesta:

http://nordic.businessinsider.com/aetnas-ceo-worst...
http://www.washingtontimes.com/news/2016/oct/26/wh...
http://www.forbes.com/sites/steveforbes/2016/11/02...
http://www.cnbc.com/2017/01/12/speaker-ryan-says-o...

Eipä tästä ole juuri Suomessa puhuttu, joten on ymmärrettävää etteivät useimmat ihmiset tiedä millainen tilanne maassa todellisuudessa on. Suomessa asia on pyritty esittämään kuten Usa olisi ottanut peruuttamattoman askeleen kohti sosialismin utopiaa. Se oli kuitenkin vain tilapäinen ensiaskel, joka piti sementöidä seuraavalla askeleella, käyttäen tekosyynä ensimmäisen askeleen aiheuttamaa katastrofia.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #14

"Obamacare on katastrofi ja sellaiseksi suunniteltu. "
...............

Riippuu keneltä kysytään. Monen henki ja terveys on sen ansiosta pelastunut.

Terveydenhoito kuuluu ihmisoikeuksiin, maksoi mitä maksoi. Kyllä USA:lla siihen varaa on mutta onko tahtoa?

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Kaikilla suurilla valtakunnilla, Babyloniasta lähtien, on ollut omat elinkaarensa. esim. Rooman imperiumin lopun aika muistuttaa joissain määrin nykyistä länsieurooppa-usa kuviota.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tuo on tunnettu äärioikeiston viljelemä metafoora.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Jaa, kiitos että kerroit tämän. enpä ollut tietoinen vastaantulleiden Harward yms. taustaisten kirjoittajien natsikytköksistä. Hyvä että selkeytit asiaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #17

Onko hätä niin kova kun Trump on saanut kansan vastaansa että pitää huitoa natsikorteilla?

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen Vastaus kommenttiin #20

Itsehän toit äärioikeiston esiin, joka lienee nykyisessä keskustelukulttuurissa tuntuu viittaavan aina natseihin tai uusnatseihin?

Käyttäjän valtakunnan kuva
Kimmo Liimatainen Vastaus kommenttiin #25

Joo tämä John Bagot Glubbin pamfletti on murhaavan osuva, esimerkiksi länsi-Eurooppaa ajatellen. Ennustus osuu enemmän kuin kohdalleen.

Mielenkiintoinen on myös tuo valtakunnan elinkaaren pituus, noin 250 vuotta. Milloinkas se USA virallisesti itsenäistyikään...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #24

Onneksi koko äärioikeisto ei ole natsistista.

Hannu Korpilampi Vastaus kommenttiin #27

Ei niin, koska kansallissosialismi on vasemmistolaista. Sen voisi päätellä jo nimestä.

Kansallissosialismi on nimensä mukaisesti sosialismin nationalistinen haara, erotuksena internationalistisesta sosialismista. Äärioikeistoksi kansallissosialismin leimasi Stalin, joka koki pienoiseksi PR-ongelmaksi että sosialismin kahden haaran välinen yhteenotto oli ihmiskunnan historian katastrofaalisin sota. Oli paljon helpompaa esittää tilanne niin että ilkeä äärioikeisto (mahdollisimman kaukana vasemmistosta siis) oli ilkeä ja sankarillinen vasemmisto pysäytti sen suuria uhrauksia tehden.

Kansallissosialistithan olivat edelläkävijöitä monella alueella josta sosialistit ylpeilevät. Esimerkiksi lasten päivähoito. Kansallissosialistit myös sääntelivät tuotteiden hintoja, ottaen maan talouden haltuunsa. Kansallissosialistit leikittelivät ajatuksella teollisuustuotannon valtiollistamisesta, mutta tulivat siihen tulokseen että sama saadaan aikaan vähemmällä vastustuksella vain säätelemällä taloutta ja velvoittamalla yksityisiä yrityksiä tekemään mitä valtio tarvitsee ja mihin hintaan valtio niitä haluaa ostaa.

Todellinen äärioikeisto edustaa klassista liberalismia, ihmisoikeuksia, sananvapautta ja laissez-faire -taloutta ja -elämää. Voit perehtyä esimerkiksi herrasmieheen nimeltä Ron Paul.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #32

Käsitteet sekoitti huonoa retoriikkaansa Jukka Laulajainen enkä minä.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen Vastaus kommenttiin #33

"Helsingissä ennätysmäärä äärioikeistolaisia mielenosoituksia – HS listasi itsenäisyyspäivän mahdolliset ruutitynnyrit"
-HS
"Asema-aukion pahoinpitely: "Poliisi ei vähättele äärioikeistoa""
-Iltasanomat
"Äärioikeisto Suomessa -kirjoittajat: ”Väkivaltaiseen natsismiin voi puuttua heti – suurempi ongelma on vähättelevä asenne”"
-Uusi Suomi
"Poliisi ei vähättele äärioikeistoa"
-Keskisuomalainen

kuten edellä mainitsin, nykyaikaisessa keskustelussa näkyy aika vahvasti yhtäläisyysmerkki termien välillä, vaikka ero virallisissa termeissä onkin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #34

Se on toisen keskustelun paikka. Sinä alunperin laitoit suuhuni sanan mitä en ollut käyttänyt mikä on trollausta.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen Vastaus kommenttiin #35

No hyvä että korjasit tietoni asiaa tutkineiden ihmisten äärioikeistolaiskytköksistä. Tosin nämä ilmeisesti äärioikeistolaiset tahot ovat asiaa tutkineetkin ja huomanneet selkeän toistuvan kaavan eri kulttuurien kehityksessä. Miten olet itse nähnyt tätä "metaforaa" käytettävän äärioikeistolaisten toimesta?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Sopisi kysyä säännöllisin välein, mitä ollaan tekemässä. Tässä pian 3 vuotta vanha analyysi tutkija Markku Jokisipilän kolumnista. Siinä käsitellään melko viileästi sitä, mihin EU oli joutunut jo vuonna 2014.
http://www.ts.fi/mielipiteet/kolumnit/634705/Kansa...

"Brittihistorioitsija Timothy Garton Ash totesi pelkäävänsä, että toukokuun 2014 vaalit (Suomessa äänestysprosentti oli n. 41%) jäävät historiaan ”herätyssoittona, johon Eurooppa ei herännyt”."

Niin siinä myös kävi. Ihme, että blogisti Jaakonsaari ihmettelee vieläkin "miten tässä näin kävi".

Kalle Erkkilä

Hahaha! Liberaalit heräilevät pikku hiljaa muuttuneeseen maailmaan. Saisiko olla kuppi väkevää aamukahvia?

Jarmo Hussi

"USA:n presidentinvaalien jälkeen moni ajatteli toiveikkaasti, että vaalipuheet ovat vaalipuheita, mutta nyt vaikuttaa siltä, että Donald Trump tarkoittaa todella kaikkea sitä, mitä hän on sanonut, Jaakonsaari kirjoitta." Tässäkö demarien moraali? Äänestäjän täytyy ymmärtää että vaalitaistelun aikana demarien antamat lupaukset ovat vaalipuhetta.

Entäpä loppuosa kirjoituksesta? Onko minun nyt ymmärrettävä asia niin että Jaakonsaari käy tässä jo vaalitaistelua ja kaikki itsekritiikki EU:n toimista on vain vaalipuhetta jota ei pidäkään ottaa tosissaan?

Brechtin laulun ”Mitä aikaa on tämä, jolloin puhe puista on melkein rikos, koska siinä vaietaan niin monista rikoksista…” puu-sanaa vaihtamalla ja melkein-sanan poistamalla laulu kuvaa jälleen tarkasti tätä päivää.

Kun Jaakonsaari kyseli aiemmin kirjoituksessaan: "Sekä sosialidemokraattien että maltillisen oikeiston on hyvä kysyä itseltään, miten tässä näin kävi?" niin ehkäpä he eivät nähneet metsää puilta ja vaikenivat puista ihan vapaaehtoisesti ja halusivat ja haluavat edellee muittenkin niistä vaikenevan.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

"–Vakavista kysymyksistä vakavin on kysyä Euroopassa, mitä virheitä olemme tehneet, että Brexit on totta, Trump vallassa ja Hollannin ja Ranskan vaaleja odotetaan kauhulla, hän toteaa."

Olemme tehneet ns. Mauno Koiviston ja Paavo Lipposen virheen. Nämä valitsivat linjan ja ohjeistivat Holkerin, Liikasen, Salolaisen ym. myös myöhemmin Aho/ Viinasen viemään Suomen EU:n ja EMUUN.

Lähes kaikessa EU:n toiminnassa on jo 20 vuotta olleet näkyvissä virheet aina vain voimistuen. Miten se ei ole näkynyt siellä paikanpäällä ja nyt kysellään täällä? Hyvä tietysti että edes nyt.

Korjausta EU:n linjaan ei näy vaan ongelmat jatkuvat.

Toimituksen poiminnat