Liisan lista

Traumaterapiaa 100-vuotisjuhliin

” Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna olisi parempi läpivalaista terapeuttisesti Suomen sisällissodan traumat kuin tehdä taas uusi versio Tuntemattomasta”,  ehdottaa kansanedustaja Juhama Vartiainen (kok). Olen samaa mieltä. Loistava ehdotus. Ottaako Sorsa-säätiö kopin?

Historiantutkijat tekivät valtavan urakan 90-luvulla  selvittämällä vuoden  1918 kansalaissodan joukkohautojen uhrit. Se oli  Lipposen 1. hallituksen yritys pureutua vuoden 1918 traumoihin. Muistan hyvin kuinka paljon sain silloin  puhelinsoittoja, joissa kansalaiset kertoivat omia ja sukunsa  traagisia tarinoita kohtaloista, joista oli vaiettu vuosikymmeniä.

Jatkaisin Juhana Vartiaisen ajatusta, että Lutherin käynnistämän reformaation 500-vuotisjuhlavuonna Suomen kirkko selvittäisi, miten ihmeessä kristityssä Suomessa oli mahdollista, etä sodan päättyessä vankileireillä kuoli lähes 12.000 punaista?  Mistä  kumpuaa koston teologia, joka näkyi vielä vuosikymmeniä sodan päättymisen jälkeen punaorpojen kohteluna .

Olen myös ihan viime vuosiin saakka joutunut lohduttamaan ihmisiä, joiden lapsuuden traumoista suurimpia on olut se, kuinka  papit – vuosikymmeniä sodan päättymisen jälkeen kieltäytyivät  siunaamasta  vuoden 1918  sotaan osallistunutta   isää tai muuta sukulaista.

Suomen kirkko on pyytänyt anteeksi kansalaissodan aikaista välinpitämättömyyttään. Reformaation juhlavuonna olisi hyvä pureutua myös syvemmälle luterilaiseen teologiaan ja kysyä, mistä syntyy tuo oikeutetun sodan ja koston teologia? Olisiko sillä vaikutusta , että Luther itse kukisti aikoinaan verosesti taloinpoikeiskapinan?

Suomen sisällissodan traumat  vaikuttavat myös  ainakin suomalaiseen  sosialidemokratiaan ja vasemmistoon. Rivit pitää ampua suoriksi. Kovin paljon ei kannusteta kriittisyyteen tai toisinajatteluun. Eetu Salinin  toteamus kansalaissodasta, että rivissä ollaan silloinkin, kun  tyhmyyksiä tehdään, pätee vieläkin.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Kai olet kirjoittanut jonnekin ylös nämä tarinat, jotka kuulit?

Toimituksen poiminnat