Liisan lista

Kyyneleitä täysistunnossa

Tänään koko europarlamentaarikon urallani ensimmäistä kertaa kyyneleet tulivat silmiini täysistunnossa. Uskomattoman rohkeat, Isisin väkivaltaa paenneet Nadia Murad ja Lamiya Aji Bashar vastaanottivat täysistunnon alussa vuoden 2016 Saharov-palkinnon. Tämä mielipiteenvapauspalkinto myönnetään vuosittain ihmisoikeuksia puolustaville yksilöille ja tahoille.

Nämä naiset toivat kertomuksellaan ilmi sen julmuuden, jota liian monet naiset ja tytöt joutuvat kokemaan Daeshin vallan alla joka päivä. Lamiya Aji Bashar kertoi puheessaan, kuinka hänet oli myyty neljä kertaa orjaksi. Ja siitä kuinka 3500 naista ja lasta kokevat samaa seksuaalista väkivaltaa joka päivä Isisin ja Daeshin orjuuden alla.

Nadia Murad nosti puheessaan esille Irakin jesidi-vähemmistön aseman. ”Daesh tuli kyläämme tuhoamaan jesidit. He antoivat meille yhden vaihtoehdon: kuoleman tai islamin. Ei ole epäilystäkään siitä syyllistyikö Daesh kansanmurhaan. Tässä kansanmurhassa ihmisiä tapettiin, naisia orjuutettiin ja lapsia siepattiin”, Murad kertoi.

Naiset vetosivat puheessaan Eurooppaan, jotta jesideille ja muille vähemmistöille perustettaisiin erityisiä turvallisia alueita, sekä toivoivat, että Eurooppa myös vastaanottaisi jesidejä omalle maaperälleen. Euroopan on oltava inhimillisyyden symboli ja globaali esikuva kansojen ja kulttuurien rinnakkaiselolle.

Parlamentin puhemies Martin Schulz vaati kansainvälistä rikostuomioistuinta tutkimaan islamilaisen valtion rikokset ja muistutti, että vauraalla osalla maapalloa on aina varaa antaa vainotuille suojelua. Suojelun kieltäminen olisikin häpeällistä ja kestämätöntä.

Näiden ja tuhansien muiden naisten kokemukset Isisin hirmuvallan alla ovat tragedia. Mutta heidän rohkeutensa nousta äärimmäistä sortoa vastaan luo toivoa. He ovat se ääni, joka on nyt annettu näille vaiennetuille, orjuutetuille naisille. Seuraava askel meille Eurooppalaisille on vastata tähän avunhuutoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Juhani Piri

Eurooppaan voitais ottaa vain naisia ja lapsia.

Myös noita demilitarisoituja alueita voitaisiin perustaa useampia ja sinne ohjata miehet ja naiset rakentamaan uutta tulevaisuutta, eikä asumaan mihinkään hökkelikyliin. Eurooppa vois hyvin rahoittaa noiden demilitarisoitujen alueiden infraa ja järjestää kunnon koulutusmahdollisuudet lapsille. Alueilla tulisi olla tiukka sääntö tasa-arvosta ja kielto toisten sortamisesta tai joutuu ulos sieltä leriltäkin.

Jorma Lehmonen

Itkisitpä ja välittäisitpä joskus vaikka jostakin suomalaisesta.

Pikkuisen haiskahtaa poliitikon tekopyhältä hurskastelulta.

Toimituksen poiminnat