Liisan lista

Kuilun partaalla

Kävi Britannian kansanäänestyksessä miten tahansa, niin elämä EU:ssa EI jatku entisellään. Jos britit jäävät EU:n jäseniksi, kritiikki Unionia kohtaan  vain kasvaa. Jos kansalaiset  jättävät EU:n, alkaa  Brexitin jälkeen tuskallinen Fixit. Pitää korjata se, mikä on korjattavissa.

Kansa on jakautunut kahtia ja äärinationalistisen murhaajan tappama nuori kansanedustaja jättää syvän haavan brittisieluihin.

Keskustelu EU:sta  voimistuu niin UK:ssa kuin muissakin jäsenmaissa. HYvä niin, sillä  kansanäänestys ravisteli EU:n arvopohjaa ja yhteisöllisyyttä perinjuurin.  EU:sta on rakennettava unioni, jolla on kansalaisten nykyistä aidompi luottamus. TÄhän keskusteluun tulee  kaikkien osallistua, niin EU- instituutioiden kuin jäsenmaiden ja kuin kansalaisyhteiskunnankin.

Syvenevälle integraatiolle ei nyt näytä löytyvän tukea. Viesti on varsin vahva.

EU:n vapaan liikkuvuuden periaate oli lopulta suurin teema brittien kansanäänestyksessä ja tunnelman kiristäjä. EU-kansalaisten maahanmuutosta tehtiin syntipukki asuntopulalle, terveyskeskusten jonoille, Cameron hallituksen leikkauspolitiikalle ja kaikelle muulle ikävälle.

Konservatiivipääministeri sai sitä, mitä tilasi. Vuoden 2015 vaaleissa Cameron kuvaili  EU:sta tulevaa työperäistä maahanmuuttoa ongelmaksi Britannialle ja lupasi vähentää sitä dramaattisesti, vaikka kaikki selvitykset ovat osoittaneet että juuri työperäinen maahanmuutto on ollut UK:lle valtava voimavara. Tietenkään hän ei pystynyt lunastamaan lupaustaan, vaan menetti uskottavuutensa.

Mitä opimme tästä? Maltillisten puolueiden ei pidä antaa antaa populismille pikkusormea, sillä se vie koko käden. Yhden brittipuolueen sisäisten ongelmien takia koko Eurooppa oli  kuilun partaalla. Tätä kirjoittaessa on  vielä epäselvää, miten  sieltä kuilusta selviydyttiin..

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"vaikka kaikki selvitykset ovat osoittaneet että juuri työperäinen maahanmuutto on ollut UK:lle valtava voimavara."

Näinhän sen alun perin piti EU:ssa ollakin. Vapaa liikkuvuus Schengen-alueella.

Kunnes joku keksi ryhtyä haalimaan orjatyövoimaa Eurooppaan.

Ensin köyhät Itä-Euroopan maat liitettiin EU:öön ja sen jälkeen avattiin EU:n rajat koko maailmalle.

Siitähän Brexit ja koko EU:n hajoaminen sai alkusysäyksensä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kuilun partaalla"

Työpaikka vai?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Korjaamisen voisi aloittaa komission puheenjohtajasta Junckerista, jolla kerrotaan olevan alkoholismin aiheuttamia ongelmia, jotka vaikuttavat tehtävien kelvolliseen hoitoon. Puheenjohtajan juominen on ollut Brysselissä julkinen salaisuus, jota on katsottu läpi sormien jo vuosia.

https://www.youtube.com/watch?v=XPgiI46FCDU

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kansa on jakautunut kahtia ja äärinationalistisen murhaajan tappama nuori kansanedustaja jättää syvän haavan brittisieluihin."

Eikös hyvä ratkaisu olisi se että niille briteille jotka jaluavat Eroon EU:sta perustetaan oma EU- vapaa reservaatti jonnekin EU- kriittiselle alueelle, minne he voivat vapaasti muuttaa ja minne ei EU- myönteisiä edes päästetä, kuten ei mamuja, eikä muutenkaan paljon muita kuin rotupuhtaita brittejä.

Skotlantiin tätä EU- vapaata vyöhykettä ei kuitenkaan voida perustaa, koska skotit aikovat muutenkin erota Isosta britanniasta ja perustaa oman itsenäisen Skotlannin valtion, joka liittyy EU:hun.

Jos nimittäin Englanti voi erota EU:sta niin toki Skotlanti voi erota Englannista.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Jos EU on kuilun partaalla Brexitin takia, niin mitä se kertoo EU:sta? Minulle se kertoo sen, että EU:n sisällä oleva perusheikkous tulee esiin ja uhkaa kaataa koko korttitalon dominoefektin tavoin. Minulle EU on alusta pitäen ollut utopistinen hanke, jossa kuvitellaan, että poliitikot pystyvät yhdistämään tilkkutäkistä koostuvan Euroopan lakeja säätämällä. JOs niin olisi, niin NL:n rottakoe ihmisillä olisi toiminut. Olihan siellä mm. ympäristölait tiukemmat kuin missään muussa maassa.

Eurooppa on liian hajanainen poliittisesti,kansallisesti, uskonnollisesti ja kielellisesti. Poliitikot haluavat kieltää nämä tosiasiat sillä verukkeella, että ne kaikki piirteet ovat yhtä rumia kuin natsisimi ja kun me vähän sivistämme eurooppalaisia, niin kyllä se siitä.

Brittiläisen kansanedustajan tappo on ikävä asia. Sen yhdistäminen äärinationalismiin ja luokittelu poliittiseksi teoksi on liioteltua, kun tiedetään, että tappaja oli henkisesti pahasti häiriintynyt. Paremminkin pitäisi kysyä briteiltä, miten hän sai liikkua vapaana ja miten teidän terveydenhoitojärjestelmä toimii.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jos EU on kuilun partaalla Brexitin takia, niin mitä se kertoo EU:sta?"

Se kertoo että EU:n aikana Eurooppa on vahvistunut ja vaurastunut ja nyt brexit uhkaa tätä kehitystä.

Tietenkin tämä "kuilun partaalla" mielikuva on mahdoton, sillä brexitin jälkeen kaikki tulee jatkumaan kuten ennenkin. Englannin kansanäänestyksessä ei päätetä EU:n eikä Euroopan kohtalosta ja Englanninkin kohtalosta päättäminen on Englannin parlamentin käsissä. Englannin parlamentti puolestaan on vahvasti EU- myönteisten käsissä.

Näkisinkin että tämä kansanäänestys on lähinnä sitä että kansalaisten annetaan nyt protestoida ja osoittaa mieltään. Brexitistä huolimatta Englannissa pystytään varmasti järkevään politiikantekoon.

Brexit ei tule johtamaan mihinkään Englannin irtiottoon Euroopasta. Englanti ei voi nostaa ankkuria ja purjeita ja ajelehtia jonnekin entisten siirtomaidensa aluevesille, Kanadaan, Australiaan, tai Etelä-Afrikkaan.

Englanti jää Euroopan tuntumaan ja järjestää kauppasuhteensa EU:n kanssa jollain järkevällä tavalla, mutta se ei voi sanella sääntöjä, vaan sen tulee suurelta osalta mukautua EU:n tahtoon, kuten tähänkin asti.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Täytyy katsoa maailmaa hyvin erikoisten EU-lasien läpi, jos on näkevinään, että Euroopalla menee hyvin ylipäänsä. Saksalla menne hyvin euron ansiosta, joka on ajanut Etelä-Euroopan maat syvään rotkoon ja siinä sivussa myös Suomen. Kyllä EU:sta on tullut taloudellisesti heikko EU:n myötä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kaupan alalla vallitsee maailmanlaajuinen taantuma, mutta EU on edelleen maailman johtava kauppamahti. Sen osuus koko maailman tuonnista oli 16,4 % vuonna 2011. Seuraavaksi suurimmat tuontimarkkinat ovat Yhdysvallat (15,5 %) ja Kiina (11,9 %). EU oli vuonna 2011 myös suurin viejä: sen osuus kaikesta viennistä oli 15,4 %; Kiinan osuus oli 13,4 % ja Yhdysvaltain 10,5 %

On aivan itsestäänselvä asia että jos EU hajoitetaan pirstaleiksi, niin nykyisten EU- maiden yhteenlaskettu osuus putoaa lähes puoleen sen nykyisestä tasosta ja EU:n pienille jäsenmaille koittaa maailmantalouden mahtien välisessä kilpailussa maailmanmarkkinoista ankeat ajat.

On käsittämätöntä että joku edes ajattelee EU:n hajoittamista ja tuhoamista.
Eikös joku sanonut ettei EU:sta pidä jättää kiveä kiven päälle. Tämä on aivan
käsittämättömän itsetuhoista ajattelua ja politiikkaa.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #14

Ja miten tuo vienti jakaantuu EU:n jäsenvaltioiden kesken?

http://madb.europa.eu/madb/statistical_form.htm

EU:n tilastojen perusteella yksi EU:n valtio on aivan omassa luokassaan ylitse muiden. Niinpä, arvasitte oikein, Saksahan se on. Jos tulkitsin taulukon oikein Saksan vienti on lähes kolmannes koko EU:n viennistä.

"On aivan itsestäänselvä asia että jos EU hajoitetaan pirstaleiksi, niin nykyisten EU- maiden yhteenlaskettu osuus putoaa lähes puoleen sen nykyisestä tasosta ja EU:n pienille jäsenmaille koittaa maailmantalouden mahtien välisessä kilpailussa maailmanmarkkinoista ankeat ajat."

Perustele hieman millä tavalla tuo vienti yhtäkkiä romahtaisi puoleen? Mitkä valtiot alkaisivat kilpailla vaikkapa Saksan autovalmistajien kanssa maailman markkinoista kun siellä on automerkkejä kuten Audi, BMW, Mercedes jne ja ottaisivat heiltä markkinaosuuksia? Japani, USA, Kiina vai Intia?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #18

"Perustele hieman millä tavalla tuo vienti yhtäkkiä romahtaisi puoleen?"

Yksityinen pieni euriippalainen maa ei pysty neuvottelemaan suurten mahtien, kuten Japanin, USA:n tai kiinan kanssa, jotka kaikki ajavat omien yritystensä asioita, pyrkien siihen että juuri heidän taloutensa menestyisi. Siinä touhussa ei pienillä markkina-alueilla, kuten Suomella, ole mahdollista menestyä muilla kuin lähes monopoloituotteilla, kuten Suomessa suomalaisella puulla ja selluloosalla.

Toki jotkin isot vahvat taloudet, kuten Saksa, menestyisivät silläkin tavalla, mutta pienet ja heikon talouskehityksen maat jäisivät jalkoihin, kuten monet itäisen euroopan maat, jotka eivät ole päässeet EU:n piiriin.

EU:n puitteissa Suomella on samat edellytykset kuin Saksalla kilpaila maailmanmarkkinoilla, jos vain osataan kilpailla.

Miksi esimerkiksi telakkateollisuus tai autoteollisuus menestyy Suomessa saksalaisessa omistuksessa tai saksalaisella lisenssillä, mutta ei suomalaisessa omistuksessa tai kotimaisin konstein. Tähän kysymykseen on olemassa vastaus. Saksassa on liikemiestaitoa, Suomessa ei tarpeeksi. Syy ei suinkaan ole euro tai EU.

Saksassa myös ymmärretään laajemmin kilpailukyvyn ja siihen liittyvän palkkamaltin merkitys, Suomessa ei tätä vielä tajuta.

Rahan arvolla on turha lähteä spekuloimaan kilpailukyvyn ylläpitämiseksi, siinä käy vain kuten naapurissa venäjällä. Ei sellaisella valuutalla jonka arvo putoaa voi tehdä kauppoja, eikä sellaisessa valuutassa kannata säilyttää pääomia.

Paras keino selviytyä kilpailussa maailmanmarkkinoilla on siis pysyä eurovaluutassa ja EU:ssa, opetella liikemiestaitoja ja hoitaa kilpailukyky saksalaisin menetelmin.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #14
Petri Hämäläinen

Anteeksi, jäikö blogikirjoitukseen kirjoitusvirhe vai missasinko jotain - tarkoititko että kansalle (populus) ei pidä antaa pikkusormea tai se vie koko käden?

Mietitääs tätä yhdessä, Liisa: (1) eurooppalaiset eivät halua syventyvää integraatiota (viesti on selvä, kuten sanot); (2) kaikki valtapuolueet ("maltilliset" ja eliitti) kannattavat syventyvää integraatiota.

Sinun lääkkeesi tähän on että "Maltillisten puolueiden ei pidä antaa populismille pikkusormea, tai se vie koko käden"?!! Mistä tämä populismi tähän tupsahti? Mikä logiikka sillä on?

Vai tarkoitatko että populismin ongelma on se, että se kanavoi kansan mielipiteen ja tälle demokraattiselle ilmiölle ei nyt saa antaa pikkusormea?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Hyvä huomio. Jaakonsaaren kirjoitus on taitavasti muotoiltu elohopeinen teksti, jossa hän ensin sanoo, että kritiikkiä pitää kuunnella, mutta lopussa toteaa, että tuon kritiikin perusteella ei missään tapauksessa tule muuttaa mitään.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ihan vertailtavissa eduskunnan oppositiopolitiikkaan demareiden kohdalla. Mitään ei saa uudistaa ja muuttaa. Pitää löytyä vaan aina lisää rahaa joko lisäverotuksen tai lisävelanoton kautta. ;)

Reijo Jokela

"Kansa on jakautunut kahtia ja äärinationalistisen murhaajan tappama nuori kansanedustaja jättää syvän haavan brittisieluihin".

Onpa todella yllättävää, että kansa on jakautunut kahtia kansanäänestyksessä, jossa on kaksi vaihtoehtoa valittavana. Mitä taas tulee tuohon syvän haavaan, niin asia lienee kuten aina ennenkin vastaavissa tapauksissa, asia jaksaa kansakunnantasolla kiinnostaa pienen hetken eikä muuta. En nimittäin usko, että Hollantilaisen Fortyinin murha jätti minkääläisia arpia Hollantilaisten sosiaalidomokraattien sieluihin.

Reijo Jokela

"eikä muutenkaan paljon muita kuin rotupuhtaita brittejä".
Mihinkäs ne epäpuhtaat britit, jotka eivät kannata itsenäisyyden luovuttamista eurostoliitolle? Kannatuslukujen valossa on tilastollinen mahdottomuus, että koko eroa kannattavien joukko olisi rotupuhtaita brittejä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kannatuslukujen valossa on tilastollinen mahdottomuus, että koko eroa kannattavien joukko olisi rotupuhtaita brittejä."

Olet oikeassa.

Sallittakoot sitten myös vähemmän rotupuhtaat britit EU- vapaalle vyöhykkeelle, ainakin minun puolestani. :)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hyvää juhannusta!

Erkki Toivanen ilmaisi asetelman paljon fiksummin ja analyyttisemmin jo v. 2007:
http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/4178...
Pari vuotta sitten ko. asiaan palasi suomalaistutkija, kun EU silloinkaan herännyt:
http://www.ts.fi/mielipiteet/kolumnit/634705/Kansa...

Molemmat kirjoittajat havaitsivat EU-ideologien haluttomuuden kuunnella jäsenkansoja, sekä EU:n nähtävissä olevan demokratian alennustilan.
Siksi EU on kuilun partaalla. Ei äänestävien kansalaisten vuoksi.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kiitos, kun vaivaudut kirjoittamaan sieltä Brysselistä, tai Strasboroghista, kesken työkiireiden ja vielä virka aikana. Vai onko sielläkin reilun parin kuukauden kesäloma ?

Siihen eripuraisuuteen ja kansan tyytymättömyyteen olisi ollut syytä tarttua jo paljon aiemmin. Mutta ei ole tainut kansan ääni kantaa sinne lihapatojen ja pitojen ääreen, ei se ainakaan ole kiinnostanut. Kansan kommentit, niin. Nehän ovat sitä populismia. Hyi olkoon. Separatismi on muuten jo alkanut ja kehityssunnan muuttaminen on vaikeaa. Enkä mitenkään jaksa uskoa, että EU ssa yhtäkkiä tapahtuisi jonkinlainen herääminen. Sama porukka tekee samanlaisia ratkaisuja ja toimia kuin ennenkin.

No, sitä saa, mitä on tilannut.

Risto Laine

EU ihmiset ovat vuosien saatossa jakautuneet kahteen leiriin, se on ollut pitkä kehitys suunta. EU:ta kannattaa kulttuurirelativistit, internationalistit, että yhdenvertaisuusutopistit ja nämä "minä olen aina oikeassa" ihmiset harhoissaan ovat luoneet todella epävakaan unionin.

Arvon Jaakonsaari on siinä oikeassa, että kävi brittien tapauksessa miten tahansa, se vain lisää EU kriittisyyttä.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

EU:ssa päätösvaltaa käyttävät päättäjät joita en ole päässyt valitsemaan. En edes tiedän heidän nimiään. He eivät ole millään tavalla minulle tai muille eurooppalaisille vastuussa, tekivät kuinka surkeita päätöksiä tahansa tai jättivät päätökset tekemättä täysin. Siitä huolimatta väittävät ja uskovat luomaansa EU:n päätöksentekorakennetta demokraattiseksi. Vaikea keksiä yhtään suurempaa itsepetosta. NL ja sosialismi vetäisi vertoja, mutta kumpikin on jo ehtinyt kuolla pois.

Toimituksen poiminnat