Liisan lista

Neuvotteluyhteys Venäjän kanssa pakotteista avattava

Viime viikolla keskustelu EU:n Venäjään kohdistuvista pakotteista heräsi uudelleen. Perjantaina 27.5 Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier väläytti mahdollisuutta höllentää Venäjään kohdistuvia pakotteita.

On hyvä muistaa, ettei Krimin liittämistä saa koskaan hyväksyä. Venäjän toiminta on kansainvälisen oikeuden vastaista, mutta dialogia tarvitaan.  EU:n on nyt mietittävä kumpi palvelee paremmin: vastakkainasettelu vai lähentyminen. On nimittäin vaara, että EU:n Venäjän suhteet lukkiutuvat kielteiselle uralle.

Saksan avaus tulee oikeaan aikaan, koska nykymuotoiset pakotteet tulevat uudelleenkäsiteltäväksi heinäkuussa. Viime jouluna Euroopan neuvosto päätti jatkaa pakotteita vielä puolella vuodella. On aika tarkastella millaisia vaikutuksia pakotteilla on ollut ja miten haluamme edetä.

Varsinkin Suomen talous ja vienti ovat kärsineet suuresti Venäjään kohdistuvien pakotteiden ja Venäjän vastapakotteiden vuoksi. Ulkoministeri Timo Soini tapaa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin Moskovassa tänä maanantaina. EU:n ja Venäjän pakotteiden tulevaisuus noussee tapaamisen asialistalle.

Nykymuotoinen pattitilanne on huono kaikille. Euroopan unionin tavoitteena on konfliktin ratkaiseminen, ei pakotteiden ylläpito. Keskusteluyhteys Venäjän kanssa pakotteista on nyt avattava, mutta vielä tärkeämpää on löytää yhteinen ratkaisu ja säilyttää EU:n yhtenäisyys.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JarmoRouhiainen kuva
Jarmo Rouhiainen

Ja se "yhteinen ratkaisu" olisi mikä?

Tarkoittaako yhteinen ratkaisu Suomen mallia, annetaan kaikessa Venäjälle periksi ja pistetään pää pensaaseen hyväksyen Krimin miehitys?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minulle on jäänyt epäselväksi mitä tuotteita EU:n pakotteet koskevat. Mitä tuotteita emme saa viedä Venäjälle?

Valion ongelmathan johtuvat Venäjän vastapakotteista, eikö niin. Eikö niiden poisto ole Venäjän vallassa ja se olisi Venäjänkin etujen mukaista?

Jukka Laine

USAn seuraavalla presidentillä on avaimet pakotepolitiikan loppumiseen tai jatkumiseen. Turha sitä on kierrellä. Saksa tarvitsee uuden Merkelin, jotta Eurooppa kykenisi vihdoin tekemään muuta kuin olemaan Yhdysvaltojen narunukkena. Merkelin suurin saavutus näkyy olevan Turkin diktaattorin mielistely. Unohtamatta Syyrian konfliktia ja Ukrainan hajoamista. Saavutuksia nekin kai ovat.

Moninapaisemman talousmaailman luulisi ainakin olevan Suomen etu jo geopoliittisen asemamme takia. Amerikkalaisten pääsy Mustallemerelle olisi ollut suomalaisilla yhtä ilon aihe kuin....keksikää itse.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jukka Laine

Tämä Venäjän kaupan tärkeys on kyllä ihmeellinen tabu. Kauppa Venäjän kanssa on ollut epätasapainossa vuodesta 1970 lähtien.

Jatkuva kauppavaje ei voi olla sattumaa näin pitkällä ajanjaksolla mitattuna, joten tästä voidaan tehdä vain johtopäätös, että Venäjä ei ole ottanut vakavasti, juhlapuheista huolimatta, maidemme välistä kauppaa. Ihme, että Venäjää pidetään määrätyissä piireissä jostakin syystä Suomen tärkeimpänä kauppakumppanina, vaikka Suomen viennin arvosta Venäjän osuus on 8 % luokkaa. Venäjä on pudonnut jo viime vuonna Suomen järjestyksessä viidenneksi vientimaana. Sen ohi ovat menneet Yhdysvallat ja Alankomaat.

Tätä Venäjän kaupan kauppavajetta pitäisi kyllä jo vihdoin tarkastella perinpohjaisesti. On jo korkea aika todeta Venäjän ja Suomen välisen kaupan erinomaisuuden olevan suurta harhaa ja suunnata kaupankäynti maihin missä kauppa voisi olla tasapuolista ja kauppasuhteiden osapuolten välillä hyödyllistä.

Pakotteet ja vastapakotteet ovat olleet Suomelle hyödyllisiä. Markkinointi ja myynti ovat kohdistuneet maihin jotka ovat olleet enenevässä määrin kiinnostuneita suomalaisesta osaamisesta ja tuotteista.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Olisihan se tietysti ennennäkemätöntä jos EU jossain asiassa tekisi niin kuin on sopinut. Taitaisi olla ensimmäinen kerta jos nyt kävisi niin ettei EU perääntyisi päätöksestään. Venäjä ei kyllä Krimiä enää luovuta sehän on sen sanonut.
Olisiko niin että EU katsoo myönnytykseksi kun Venäjä on ilmoittanut ettei sen doktriiniin kuulu hyökkäys NATO-maahan ja unohtaa kaiken muun.

Vesa Leinonen

Re: "Nykymuotoinen pattitilanne on huono kaikille. Euroopan unionin tavoitteena on konfliktin ratkaiseminen, ei pakotteiden ylläpito".

Sinun linja sanoo sinun arvoista. Suomalaiset intohimoiet ammatti Politiikot Brysselissä ovat yleensä ahneesti kahvilassa Wiener pastries rakastelemassa. Itsekkäästi omien intohimojen perässä laukaamassa.

"Nykymuotoinen pakkitilanne onhuno kaikille". Todella itsekäs asenne, sinun maailmassa ei kuulosta olevan ektään muita kuin vain sinä ja sinun intohimot.

Ketä muita on olemassa maailmassa?

1. Ukraina. Tuhansia uhreja kuollut.
2. Krimin Tataarit. Ajettu pois kotoa.
3. Ukrainan valtio tarvitsee ulkopuolisten tukea.

Kaikki kaiken pohjalla on se missä mitassa kansainvälisten lain henkeä kunnioitetaan.

Ihmisen luonne vaatii todisteita siitä että muut myös kunnioittava lakia. Eikä niin että tee mitä sanon, mutta ei niin kuin itse teen.

Venäjän johtajat tietävät sen että te siellä Brysselissä olette wienerin rakstajia, eikä teillä ole selkärankaa puolustaa eikä odottaa lakien periatteiden puolesta.

Viis Bryssselin Wienereistä, kun venäjän johtajat halveksii kansainvälisiä lakeja.

Vesa Leinonen

Suomalaset intohimoiset wienerin syöjä politiikot Brysselissä, eivät osaa ajatella kansainvälisten lakien merkitystä, ja niiden periaatteista.

http://gustavadolphus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/218...

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Minusta pakotteita pitää jatkaa niin kauan kuin Venäjä jatkaa sotimistaan Itä-Ukrainassa. Tämän jälkeen on lisänä tullut osallistuminen Syyrian sisällissotaan Assadin tukena. Ei mitään merkkiä siitä, että venäjä olisi luopumassa tai edes vähentämässä uhitteluaan. Eikä se ole pelkästään sitä, vaan uhitteluun liittyy raakoja sotatoimia.

Tämä täytyy tehdä Venäjälle selväksi, mutta toisaalta myös se, ettei Suomella ole mitään syytä lisätä kaupan ja yhteistyön esteitä. Kauppaa käydään sen, mitä pakotteet sallivat ja niistä voidaan luopua siinä tahdissa kuin Venäjä vetää pois joukkojaan valloitusalueiltaan.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Tätä olisi kyllä voinut ajatella jo paljon ennemminkin. Ei suurvaltoja voi pakottaa toimimaan jollakin tavalla, se ei vain onnistu. Eivät ne muuten olisi suurvaltoja. -Pakotteet ovat haitanneet Eurooppaa taloudellisesti suuresti ja huonontaneet Venäjän ja Euroopan suhteita ihan kylmän sodan asteelle. Yhdysvalloille Venäjävastaisuus on tietysti hyvä uutinen, koska sillä on saatu Natoa myytyä Euroopalle, ainakin on yritetty. -Suomen ja koko Euroopan kannattaisi pysyä poissa suurvaltojen välisistä selkkauksista, ja keskittyä vain rauhantekoon, liennytykseen ja talouteen. Nykyisessä maailmatilanteessa Euroopan talous ei ole edes sellaisessa tilanteessa että mihinkään mielenosoittamiseen olisi varaa, sen lisäksi että siitä ei ole mitään hyötyä, eikä ole ollut.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Lievennetään pakotteita=hyväksytään venäjän käytös imperialistisena häirikkövaltiona !
Ensitöikseen voisivat ottaa vastuun malesialaiskoneen tiputuksesta ja maksaa asiaankuuluvat korvaukset,se olisi hyvä alku !

Petri Hämäläinen

Hienoa katsoa kun Lilliputti-Suomen kansalaiset nyt 99 vuoden tasapainoilun jälkeen opettelevat isolle naapurimaalleen uhittelua. Krimin tataarit?! Anna mun nauraa.

No joo, vittuilu sikseen. Reaaalipolitiikan teko on Suomessa vaan nykyään kivuliasta kun kaikessa pitää hännystellä moralisteja. Tilanne on sama kuin Israelissa jossa uskonnollinen äärilaita tekee kaikista järkiratkaisuista palestiinalaisten kanssa mahdottomia.

Liisa Jaakonsaarelle isot pisteet että uskaltaa puhua järkeä vaikka joutuukin kumartamaan vähän joka suuntaan sitä tehdessään. "Krimin liittämistä ei saa koskaan hyväksyä." Hah, katsotaan mitä mieltä ollaan 10-20 vuoden kuluttua. Kävisiköhän vähän niin kuin Kuriileille?

Toimituksen poiminnat