Liisan lista

Ei äitien, vaan äijien tekemää politiikkaa

OECD:n juuri ilmestyneessä selvityksessä Suomen tuloeroja ovat parhaiten  tasanneet kattava lasten  päivähoito, työssä käyvät naiset sekä tasapuolinen koulutus. Sipilän hallitus on iskenyt silmänsä juuri näihin Suomen vahvuuksiin. Samanaikaisesti autoveroa alennetaan  ja  tiet aiotaan pistää kerralla kuntoon, joten valinnat ovat selkeitä ja myös arvovalintoja. Ilmassa on enemmän testosteronia kuin aikaisemmin. Ei ole äitien, vaan äijien tekemää  politiikkaa.

Suomen kuntoon saattaminen on tärkeä tavoite, mutta  en usko millään, että koulutusta, tutkimusta ja naisten työssäkäynnin mahdollisuuksia heikentämällä tavoite saavutetaan. Vaikka kaikki Suomen tiet saataisiin huipppukuntoon, niin tuloksena olisi Nilsiän suuren hengenmiehen, Paavo Ruotsalaisen  viisaus sovellettuna tähän päivään: ”Yksi sinulta puuttuu ja sen mukana kaikki- osaamisen kohottaminen.”

Koulutukseen ja kasvatukseen kohdistuvat leikkaukset ulottuvat kaikille tasoille. Suurin säästö koskee toisen asteen koulutusohjelmia, mutta yliopistot,  opintotuki ja opintoihin liittyvöt maksut joutuvat myös  leikkuriin.

Työttömien, eläkeläisten ja sairauspäivärahojen indeksit jäädytetään. Kun  esimerkiksi asumisen kallistumista ei hyvitetä,  rahaa jää pienituloisille  entistä vähemmän käytettäväksi.  Indeksijäädytykset ovat todella kehno tapa säästää. Ne lisäävät tunkua toimeentulotukiluukulle. Toimeentulotukiriippuvuuden lisääminen taas on kaikkein huonoin tapa kannustaa töihin, mikä ei ole edes toimeentulotuen tarkoitus.

Indeksijäädytysten lisäksi palvelumaksujen nostot sekä sähkö-, kiinteistö ja lämmityspolttoaineiden verojen korotukset iskevät juuri pienitituloiseen väestönosaan. Julkistetun budjettiehdotuksen tulonjakovaikutukset ovat siis selvät. Arvovalintoja on siis tehty.

Oppositiopuoleueilla on nyt tärkeä tehtävä nyttää vaihtoehtoisen politiikan suunta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Muistutukseksi Liisan lista 20 vuoden takaa:

"Listan leikkauksiin kuuluivat muun muassa lapsilisien verottaminen, työttömyysturvan leikkaaminen, asuntolainojen korkojen verovähennysoikeudesta luopuminen ja opintotuen muuttaminen harkinnanvaraiseksi."

http://www.verkkouutiset.fi/talous/liisa_lista-30111

Toimituksen poiminnat