Liisan lista

Pari neuvoa Sipilälle

Tulevan Sipilän hallituksen ohjelmaneuvottelut ovat meneillään. Saanen antaa muutaman neuvon, vaikka viisautta siellä Säätytalossa on varmasti yllin kyllin? Tärkein pitkäaikaisen kokemukseni siivittämä neuvo on seuraava: älkää luvatko mitään, mitä resurssien puutteesta ei kuitenkaan pystytä toteuttamaan. Siitä seuraa vain pettymyksiä. Rumpuja ei kannata paukuttaa eikä palopuheita pitää.Yksi populismin nousun ja politiikkaan kyllästymisen syy  on esimerkiksi siinä, että työttömyys vain kasvaa, vaikka hallitukset toisensa jälkeen julistavat työttömyyden voittamisen tärkeimmäksi tehtäväkseen. Miksi sitten äänestää, kun asiat menevät vain huonompaan suuntaan.

Tämän vuoden tammikuun lopussa Suomessa oli 359 000 työtöntä työhakijaa. Yli vuoden yhtäjaksoisesti  työttömänä olleita oli  101 500, mikä oli 16 200  enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yli kaksi vuotta yhtäjaksoisesti työttömänä olleiden määrä kasvaamyös  koko ajan.

Pitkäáikaistyöttömyys on siis lisääntynyt, pitkittynyt  ja mutkistunut.

Älkää siis puhuko Tanskan mallista, jos työvoimapolitiikan resursseja vähennettään, kun niitä pitäisi lisätä. Tanskassa resurssoidaan työvoimapolitiikaan kaksinkertaisesti Suomeen verrattuna. Toivottavasti Kokoomuksen vastenmielisyys työvoimapolitiikkaa kohtaan  on menneen talven lumia.

Älkää vähentäkö TE-palveluja, sillä pitkäaikaistyöttömyyteen puree vain henkilökohtaiset palvelut. Keksikää uusia ideoita, mutta antakaa samalla resursseja! Ilmassa ollutta ajatusta muuttaa työttömyysturvaa osin starttirahaksi yrityksen perustamista varten kannattaa kokeilla. Idea ei ole uusi, mutta kokeilun arvoinen. Esitin sitä työministerinä  20 vuotta sitten, mutta sain  tyrmäävän vastustuksen.  Sen nimi oli silloin Työttömän optio.

Ilmeisesti hallitus tulee esittämään myös indeksileikkauksia koko vaalikaudeksi. Älkää sitten puhuko köyhyyden voittamisesta. Se johtaisi  toimeentuloriippuvuuteen ja vaikeuttaisi työllistymistä entisestään. Toimeentulotuki on kaikista vähiten työhön kannustava etuus.

Työttömyys aiheuttaa köyhyyttä, köyhyys terveysongelmia.

Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen julkaisema barometri suosittaa elvyttävää raha-ja finassipolitiikkaa, mutta   vaikeasti työllistettävien kohdalla tarvitaan monialaisia palveluja  ja niihin resusseja.

Ja muistakaa, että vaalikausi on lyhyt. Kannattaa pistää heti toimeksi, muuten Sipilänkin hallituksen taival uhkaa soteutua.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Mika Samuel Kiekkijev

Kuka piru kuuntelisi demarin neuvoja?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ehdin ajatella samaa. Vaalitappiosta kitkeröityneen puolueen kainalossa on vähintään ketunhäntä.

Jos minut olisi suljettu ulos hallitusneuvotteluista, ainoa rehellinen ohjeeni vallan kammareihin olisi: suksikaa kuuseen!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Taitaa olla demari, joka aikoinaan laati melkoisen tiukan leikkauslistan Suuren Laman aikana.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Näinhän se oli Lipposen pääministeriaikana ja sitä tekoa on näin jälkeenpäinkin kovin kehuttu. Päätä ja toimi, äläkä vilkuile liikaa sivulle... Koirat haukkuu ja karavaani vaan kulkee.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minusta nuo olivat ihan asiallisia neuvoja ja onhan Jaakonsaarella pitkä kokemus politiikan parissa, joten kyllä häntä kannattaa kuunnella. Ei hän minusta vaikuta yhtään kitkerältä, eikä katkeralta kuten täällä Usarissa monet blogistit, jotka vain purkavat pahaa oloaan, vaikka ymmärrys politiikasta lienee mustatuntuu-luokkaa:)

Niko Sillanpää

Järkevin teksti, jonka olen Jaakonsaarelta täällä lukenut. Johtuu siitäkin, että aihe koskee tavallista suomalaista eikä jotain kanonisoitua uhriryhmää.

Jukka Nieminen

Oppositiossa tulee tavallisetkin ihmiset ja niitten murheet mieleen. ei niitä vallassaollessa niin aina muistakaan...

Jouni Nordman

Taita nämä ohjeet kuulosta kovin koneilta, sillä eikö Sipilä ole voimakkaasti painottanut strategia puheissaan hallinnon uudistamiseen, jolloin palvelut tuotetaan paljon kevyemmällä hallinnolla.

Eli vanhojen puolueiden koalitioilla on aina ollut se tilanne, että jollain puolueella on liikaa kannattajia julkisesta hallinnosta, jolloin tämän uudistaminen ei onnistu.

Eli hallinnon toimivuudesta kun se järjestetään järkevästi on merkkejä, jossa panostus tehdään kalliiden asioiden minimiin saamiseksi. Jolloin esim lastenhuostaanotta saadaan murto osaan, tai syrjäytyneet nuoret viedään kädestä pitäen yrityksiin käymään. Eli kun oikeasti palvelut muutetaan pois konttorista, viemällä ne oikeasti ongelmien keskelle, eikä odottaa että ongelmat osaavat tulla palveluiden luokse, saadaan paljon kalliista ongelmista minimoida, jolloin rahaa jää paremmin ennalta ehkäisevään toimintaan, joka taas tuo säästöjä. Eli hallinnon palvelut pitää saada positiiviseen kierteeseen, nykyisen syöksy kierteen sijasta.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Jättäisin sinuna neuvot antamatta.

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

http://www.talouselama.fi/uutiset/naita+sanoja+urp...

Näitä sanoja Urpilainen ei lunastanut – 17 toteutumatonta Sdp:n lupausta

"Puolueraportista paljastuu ainakin 17 sellaista vaalien alusaikana tehtyä tavoitetta ja lupausta, jotka eivät ole toteutuneet eli ”sanat ja teot” eivät ole olleet ”yhtä”."

Ei lisättävää.

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala

Eikö tohon työllisyyden kasvuun oo ihan yksinkertainen resepti.
Tehdään työllistämisestä ja työpaikkojen luomisesta kannattavampaa.
Ja työttömänä olemisesta vähemmän houkuttelevaa.

Anna-Leena Nieminen

Joo muuten hyvä, mutta kun siinä on vaan se "vika", että poliitikoilta putoaa jalusta pois...

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Siis velanoton vähentäminen on pois kansalta jokainen euro.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Jouni kyllä puhuu asiaa! Demarit ovat kyllä luoneet hyviä systeemejä esimerkiksi huostaanottojen ehkäisemiseksi ja perheiden tukemiseksi. Mutta silloinkin liika byrokratia näyttää peittävän alleen hyvät asiat.
Tarvitaan keveitä ihmislähtöisiä keinoja. Yksityiselämässä olen läheltä seurannut erästä huostaanottotragediaa. Äidin äkillinen kuolema jätti kaksi murrosikää lähestyvää lasta isän kanssa kahden. Kaikilla ei ole läheisten apua, joten se "kodinhoitajan" apu työssäkäyvälle isälle olisi olut parasta selviytymistä akuutista tilanteesta.
Byrokratia odotti lakipykälineen kunnes isän keinot yksin asioiden kanssa kamppaillessa loppuivat. Kyllä tämäkin prosessi osoitti miten yhteiskunnan rahalla on helpompi sivuuttaa vaikeita ongelmia kuin puuttua niihin lähimmäislähtöisellä vanhanaikaisella "kodinhoitaja"-systeemillä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Six-pack olisi kaivannut neuvoja, joita Jaakonsaari ei heille suonut. Hän voisi myös osoittaa neuvonsa EU-komissiolle.
Sen sijaan Sipilän hallitusta ei ole vielä muodostettu eikä sen ohjelmaa ja toimintapoja tarkemmin tunneta. Ehkäpä Liisan neuvot on jo sisäistetty? :D

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Katselin tv:stä pikahaastattelua maratonipalaverin jälkeen. Tuleva pääministeri näytti väsyneeltä. Jos jotain tarvitsee sanoa, niin pistä kuraporras töihin äläkä aja itseäsi vielä tässä vaiheessa uuvuksiin, koska tärkeät asiat vasta ovat edessä näiden pudrettiasioiden jälkeen.

Reino Jalas

Tuo on totta, ja Sipilän naamasta sen viime viikon lopulla näki. Että aikamoista yhden miehen niskoille sälytettyä odotusten taakkaa oli saanut kyllikseen kanniskella.

Eilen maanantaina Sipilä vaikutti jo huomattavasti virkeämmältä. Oli saanut viikonloppuna hiukan vedettyä unta pollaan.

Taustalla kummittelevat aina ne pari aiempaa veritulpan ongelmaa. Jos Sipilä tosiaan sairastuisi, niin mikä olisi strategian toteuttamisen korvausjärjestely?

Kenestä tehtäisiin Sipilän prosessikaavioiden lukija? Kenties Matti Vanhasesta? Tai komissaari Rehnistä? Melkein yhtä toivottomilsta nykytilanteeseen kuulostavat molemmat nuo vaihtoehdot.

Todennäköisesti Vanhanen ne kaaviot silloin kuitenkin kouraansa saisi.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Haluan kaikille kirjoittajille huomauttaa, että Liisa Jaakonsaari ei koskaan vastaa blogiinsa, joten älkää turhaan kirjoittako hänelle yhtään mitään. Ylläpidolle Teemu Kammoselle olen ehdottanut, että vastaamattomia kansanedustajien sivuille pitää laittaa taustaväriksi punainen, jos ei koskaan vastaile sivuilleen.

Reino Jalas

“Tärkein pitkäaikaisen kokemukseni siivittämä neuvo on
seuraava: älkää luvatko mitään, mitä resurssien puutteesta ei
kuitenkaan pystytä toteuttamaan.“

Tuollainen SDP:n sisältä tuleva neuvo olisi kannattanut antaa jo lähes 5 vuotta sitten. Neuvoa silloista kokematonta puheenjohtaja Jutta Urpilaista, joka 20.1.2011 antoi näinkin löperön vaalilupauksen

Noita Jutan lupaamia, ja hänen perässään Antti Rinteen ja Lauri Ihalaisen rakentelemia lisätyöpaikkoja ei vaan kuulunut yhden yhtäkään.

---
“Älkää vähentäkö TE-palveluja”

Tuo on vähän sellaista itse itselle annettua jälkineuvontaa. Demarit itse olivat hallituksessa 12 vuoden ajan 1995-2007. Vuodesta 2001 vuoteen 2007 mennessä työvoimatoimistojen määrä supistui 175 kappaleesta 113:een nykyiseen TE-toimistoon.

“sillä pitkäaikaistyöttömyyteen puree vain
henkilökohtaiset palvelut.”

Nykyiset työvoimatoimistot ovat työnhakijoilta hermeettisesti suojattuja bunkkereita. Ei sinne noin vain työtön tallustele sisään. Ja voi saman tien jäädä jonotuslapun kanssa vartoomaan vuoroa sisäänpääsyyn.

Nykyaikaiset TE-toimistot haluavat että väki pysyy poissa. Parempi kun pysyvät etäällä, ja palvelevat itse itseään, webbipalveluna verkossa.

Joka toimistossa istuvat erilliset etäneuvontaa antavat verkkoneuvojat varmistavat että kaikki varmasti pysyvät kotona, omien päätteidensä ääressä.

    “Toimipaikkojemme tiloissa on asiakastietokoneita, joita voit käyttää
    halutessasi. Jokaisessa toimipaikassamme on lisäksi verkkoneuvoja,
    joka opastaa tarvittaessa ilmoittautumisessa tai työnhaun asiakirjojen
    tekemisessä.“

Työvoimatoimistot suojelevat tehokkaasti työnhakijoita työnteolta. Pelkona on että reservaattiinsa suojeltu lähtisikin itse fyysisesti lampsimaan Työvoimatoimistolle. Ja siellä napakasti kyselemään niitä erilaisia kouluttautumis- ja työvaihtoehtoja. Tulevat hyvää työrauhaa häiritsemään ja kuraa lattioille kantamaan.

---
Kyllä demarileirissäkin maan talouden ahdinko tunnistetaan. Siinä mielessä uskon että blogistin kommentit joka tapauksessa oli tarkoitettu rakentaviksi ja hyvää tarkoittaviksi. Siksi en halua tätä enempää asioiden perään tivata.

Jos olisikin käynyt niin päin että Kokoomus olisi nyt oppositiossa, niin yhtä piikikkäitä vastineita sataisi Kokoomuksen bloggarien suuntaan.

Että no miksi ette jo tehneet noita neuvomianne asioita?? Kun kuitenkin hallituksessa ja vallassa 8 vuotta putkeen istuitte.

Toimituksen poiminnat