Liisan lista

Kiitos ei Saksan mallille

Saksan korkein oikeus teki helmikuussa päätöksen, jonka mukaan lapset ovat velvollisia maksamaan vanhempiensa hoidon ja hoivan. Saksassa on lainsäädännössä periaate, että vanhempien on huolehdittava lapsistaan ja lasten myöhemmin vanhemmistaan.

Korkeimman oikeuden ennakkopäätös koski tapausta, jossa isä oli katkaissut suhteen poikaansa jo 40 vuotta sitten sekä tehnyt poikansa perinnöttömäksi. Kun isä kuoli, Bremenin sosiaaliviranomainen lähetti pojalle yli 9000 euron laskun isän maksamattomista hoivalaskuista. Poika kieltäytyi ja hovioikeus oli samaa mieltä, mutta korkein oikeus vaati poikaa maksamaan.

Perinnöttömäksi tekeminen ja välien täydellinen katkaiseminen ei Saksan korkeimman oikeusviranomaisen mielestä ole riittävä syy lain suomasta mahdollisuudesta vapautua maksuista. Vain pahoinpitely, murhayritys tms.voi vapauttaa lapset maksuvelvoitteesta.

Joku viisas on ehtinyt esittää Suomeenkin Saksan mallia eli lasten (Saksassa jopa lastenlasten) tulisi vastata vanhustentalojen hoitokuluista. Ajatus ei sovi pohjoismaiseen hyvinvointimalliin. Ei alkuunkaan.Sille on sanottava jyrkkä ei.
Isonkaan Ein sanominen ei riitä, joten uusia vaihtoehtoja on mietittävä.

Ensinnäkin on pidettävä kiinni kestävyysvajeen umpeenkuromisesta. Velan kasvu pitää pysäyttää, jotta verorahoja voidaan investoida hoitoon ja hoivaa. Toisekseen: työuria on pidennettävä, jotta niitä veroeuroja tulisi lisää. Kolmanneksi tarvitaan uusia sosiaalisia innovaatioita, joilla hoitoa ja hoivaa voitaisin järjestää ja käsipareja saada hoivatyöhön.

Suomelle tämä on kova haaste. Tämäkään ei ole EU-asia, vaan jokaisen maan on itse panostettava vanhustenhoitoon ja hoivaan. Uusia ideoita pitää kehittää ja parhaita käytäntöjä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kokoomuslainen ehdokas (Aura Salla) kirjoittaa:
"Euroopan unionin päätöksenteko tulee rakentaa niin, että isot – koko unionia koskevat linjat, kuten sosiaalisen hyvinvoinnin miniminormit ja talouskehityksen suunta – päätetään yhteisesti..."

Jaakonsaari kirjoittaa:
"Tämäkään ei ole EU-asia, vaan jokaisen maan on itse panostettava vanhustenhoitoon ja hoivaan."

Toinen haluaa koko EU:ssa "samaa kaikille", toinen taas Suomessa "valtioholhousta kaikille". :-)

Eiköhän kukin maa ratkaise asian omien resurssiensa ja arvojensa mukaisesti. Annetaan nyt perheiden hoitaa vanhuksensa edes jossain, vaikka Kreikassa, kun Suomessa kaikki vanhukset halutaan viranomaisten pihteihin tai teljetä laitoksiin.

Käyttäjän SamiRinne kuva
Sami Rinne

Seuraavaksi varmaan kuolleen mahdolliset verovelatkin laitetaan jäljellejääneiden maksettavaksi...mutta hei! Tämähän olisi hyvä idea Suomeen...sopivan sosialistinen!

Juu...taidetaan kuitenkin saada jokin huononnus sen jälkeen, kun EUn todelliset päättäjät eli Saksa ja Ranska ovat sanansa sanoneet.

EUlle muuten Suomi maksoi viime vuonna nettomaksuja (niitä joita EI saa takaisin) noin 650 miljoonaa euroa. Miten paljon hoitoa ja hoivaa tällä saisikaan? Ai niin, ei saa kysyä kun solidaarisuus, ihmisoikeudet ja heinäsirkat!

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Näytti kovasti siltä, että nuori ja vetreä Vladimir kovasti piti huolta vanhasta ja väsyneestä Gerhard-sedästä Pietarissa eilen.

Jukka Mäkinen

Toivottavasti kukaan ei äänestä Liisa Jaakonsaarta. Hyödyttömiä typeryksiä on maailma muutenkin pullollaan.

Toimituksen poiminnat